Онлайн изданието на Дневник (www.dnеvnik.bg) публикува обширен материал посветен на общинската болница в Ботевград. Предлагаме го на Вашето внимание без каквито и да е изменения, а коментарите оставяме на Вас!

Болнични приватизационни игри 

Има опасност общинската болница в Ботевград да бъде приватизирана под масата, а гражданите да останат без медицинска помощ. За това алармираха пред "Дневник" управителят на лечебното заведение д-р Филип Филев и кметът на града Георги Георгиев. Според тях съществува схема, по която ще бъде направен опит болницата да се обяви в несъстоятелност, а след това да се продаде на безценица.

Началото на историята


От две седмици в болницата има експерти, които по разпореждане на съда проверяват финансовото й състояние за няколко години назад. Причината е заведено дело от фирма "Медикеър" за неизплатени задължения. Всичко започва през април 2005 г., когато бившият управител на лечебното заведение д-р Цветан Геров сключва договор с фирма "Медиком" за обезвреждане и изхвърляне на опасните медицински отпадъци. От фирмата със седалище в гр. Троян са получени две фактури на обща стойност 6290 лв., изплащането на които болницата забавя с близо две години и половина. В договора обаче има клауза, че при неплащане в срок върху дължимите пари ще се начисляват неустойки от 1% от стойността на задължението на ден, или 365% на година. Така фирмата си начислява 40 хил. лв. неустойки. За да си получи парите, "Медиком" завежда дело в Софийския окръжен съд и го губи, като в решението е записано, че исканите неустойки са недоказуеми, заяви новият управител на болницата д-р Филев. Магистратите са установили, че в документите за количествата отпадъци е дописвано, и не са ги признали като доказателство. "Медиком" не обжалва делото. Така нещата временно приключват, докато "Медиком" не прехвърля чрез цесия вземанията си на фирма "Медикеър". Тя завежда ново дело отново в Софийския окръжен съд. Този път магистратите допускат съдебно-икономическа експертиза, която се прави в момента. Освен това на 2 септември в лечебното заведение е изпратен временен синдик.

Управителят на болницата д-р Филев не отрича, че през годините болницата е натрупала доста дългове, като най-много са за лекарства и апаратура. През юли 2008 г. обаче общинският съвет е взел решение да бъде изтеглен заем от 1.5 млн. лв. от Централна кооперативна банка и да се погасят не само просрочените, но и текущите задължения. Плащат се и 6290 лв. на "Медикеър". Информацията беше потвърдена и от кмета Георги Георгиев. Той обясни, че държат да запазят и стабилизират общинското лечебното заведение и затова са предприели този ход. В момента болницата няма нито лев дългове освен към собственика си, общината. Синдикът обаче прави проверка на документите от 2005 г. досега, явно искат да ни обявят в несъстоятелност за минало време, опасява се управителят на здравното заведение.

Апетитната хапка


Болницата в Ботевград е съблазнителна хапка, защото притежава 33 хил. кв.м застроена площ и поне два декара двор. Ако се пресметне по 200 евро за кв.м, колкото е средната цена на имотите в района, се оказва, че стойността й е най-малко 6.6 млн. лв. Битката всъщност е за 8-етажния корпус, в който има и басейн. Той е 7 хил. кв.м, изпразнен е и е подготвен за продажба. Сградата е подходяща за хотел и СПА център, намира се почти в центъра на града и може да използва кадри от болницата. Ръководството на лечебното заведение иска да я продаде, за да може да инвестира в останалите корпуси и в центъра по хемодиализа. Идеята е това да стане чрез публичен търг. Промените в Закона за приватизация разрешиха раздържавяването на общинските лечебни заведения, като задължиха новите собственици да запазят дейността в продължение на 15 години. Когато преди това лечебното заведение е обявено във фалит обаче, това изискване отпада, а предимство при приватизацията имат кредиторите. При продажбата на неизползвани активи (какъвто е 8-етажният корпус) на здравните заведения също не се изисква те да продължат да работят като болници.

Според д-р Филев практиката е някой от малките кредитори на болниците да завежда иск и ако съдът установи невъзможност на лечебното заведение да се издължи, на ход вече са големите кредитори с истинските интереси за приватизация. В случая с ботевградската болница обаче общината се е усетила след първия опит на "Медиком" в съда, теглила е заем и е погасила дълговете на лечебното заведение.

Другата страна


По думите на д-р Филев "Медиком" има идентични договори за изхвърляне на опасни медицински отпадъци с десетки общински болници. Репортер на "Дневник" потърси представител на фирмата и оттам обещаха връзка с някой от собствениците - Владимир или Йордан Баланови. До приключване на броя обаче това не се случи.

От "Медикеър" пък обясниха, че са изкупили дълга на болницата, защото са им предложили изгодни условия. Става въпрос за малка сума, която здравното заведение е можело да плати, каза Красимира Стоянова, главен счетоводител на компанията. Тя отказа да отговори на въпрос дали имат намерение да участват в приватизацията, защото "инвестиционните намерения обикновено са фирмена тайна". Нека ни изплатят дължимата сума и проблемът ще се реши, каза още Стоянова и допълни, че по непотвърдени данни болниците у нас имат около 250 млн. лв. дългове. Това означава, че на практика частният капитал - малки и големи фирми, дотират лечебните заведения, каза тя. Стоянова предложи дълговете да се покрият от излишъка в бюджета и за догодина да се осигурят поне 5% от БВП за здравеопазване. Тогава лечебните заведения няма да имат проблеми с плащанията, каза тя.

Ботевградската болница обслужва близо 40 хил. души население от общините Ботевград, Правец и Ябланица.