Предстои откриване на напълно обновената детска градина в село Литаково. Най-вероятно това ще стане на 20 декември. За този ремонт общината отдели близо 200 000 лева. Той включва подмяна на отоплителна, ел. инсталация и ВиК инсталация, шпакловане, боядисване на стени, подмяна на подова настилка, ремонт на покрив, на дограма, топлоизолация. Предстои да бъдат закупени и нови мебели за детското заведение – креватчета, маси, секции и други за около 15 000 лева. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов на срещата с жители на Литаково, която се състоя тази вечер в пенсионерския клуб на селото.


Детската градина е построена през 1969 година. Оттогава за първи път се прави основен ремонт на сградата, стана ясно по време на срещата. 


Градоначалникът отчете, че през настоящата година е подменена канализация по улиците “Грънчарска“ и “Петко Иковски“ на обща стойност 10 200 лева. Също през тази година са извършени ремонтни дейности на читалището - освежаване и подмяна на покрива на цялата страда за около 58 400 лева. Планира се вътрешна и външна топлоизолация на читалището през 2019-та. 


Извършено е асфалтиране в централна част на Литаково и изкърпване на дупки за 43 000 лева.


Кметът Иван Гавалюгов съобщи на присъстващите на срещата, че през следващата година ще започне реализация на проекта за подмяна на водопровода в селото, за който общината има подписан договор с Фонд “Земеделие“ за финансиране. “Надявам се, че до края на годината ще имаме избран изпълнител и през следващи строителен сезон ще започнат реални действия за подмяна на водопровода – близо 20 км. -Подмяната ще бъде извършена два етапа. Това е една доста сериозна инвестиция за над 2 000 000 лева, която включва и възстановяване на асфалтовата настилка“, добави той. 


Иван Гавалюгов съобщи още, че през 2018-та година общината е изплатила еднократна финансова помощ за Великден на 21 жители на селото, получаващи минимална пенсия. Услугата  “Топъл обяд“ ползват 23-ма жители на Литаково, а “Личен асистент“ – 6 човека от същото село. Отпусната е еднократна финансова помощ за инцидентно възникнали нужди на трима човека. Тя възлиза общо на 1 400 лева. Общината е подпомогнала финансово 12 майки при раждане на дете през тази година. 


“Не всички проблеми, заявени от Вас, сме имали възможност да решим по ред причини, основно финансови“, посочи кметът Гавалюгов. 


От страна на присъстващите на селото бяха поставени редица въпроси, свързани с електроснабдяването, водоснабдяването, безстопанствените животните, необходимостта от ремонт на покрива на училището - начален етап, и изграждане на физкултурен салон към него, ремонт на пода на прогимназиален етап, поставяне на улично осветление на определени места, газифициране на жилищни сгради и други.


На финала на срещата бе отправена благодарност към общинското ръководство за това, че като приоритет в работа си поставя грижата за децата. 


Младите музиканти от Литаковската духова музика, които посрещнаха общинското ръководство със свое изпълнение, благодариха за извършения ремонт в читалището. Ръководителят Дейвид Христов предложи да се помисли за отопление на помещението за репетиции. В отговор кметът заяви, че читалището ще бъде газифицирано. Младите музиканти се поинтересуваха каква е възможността да им бъде оказана финансова помощ за закупуване на нови музикални инструменти.