От днес - 25.02.2019 г., Община Ботевград пое инициативата да предостави възможността на своите граждани да използват информационната платформа за подаване на сигнали и проблеми -  „Гражданите“.


Чрез мобилното приложение „Гражданите“ или на вашия компютър - https://grajdanite.bg, ще може да сигнализирате за опасности, пътни нарушения, повреди, бездомни хора в беда, неработещо улично осветление, бездомни кучета, изоставени автомобили, неправомерно изхвърлени боклуци и всички друго, което срещате като проблем в обществото ни.


Голяма част от сигналите ще отиват директно към Община Ботевград, където компетентните служители ще обработват информацията в платформата в отворена комуникация за всички заинтересовани.


Подаването на сигнал за проблем става само с няколко клика, като имате възможност да предложите решение и отговорна страна за разрешаването на проблема.


След получаването на сигнала в платформата процесът по обработка на информацията продължава в следната хронология:


1 ден - Сигналът е изпратен (След подаване, сигналът ви отива директно до отговорния служител за неговото разрешаване)


2 ден - Първо напомняне (Ако не получите отговор до 24 часа, служителят получава първо напомняне)


10 ден - Второ напомняне (Ако не получите отговор до 10 дни, служителят получава второ напомняне)


20 ден - Ескалация до кмета на общината (Ако не получите отговор до 20 дни, вашият сигнал се изпраща до директно до Кмета на Община Ботевград или ръководителя на отговорната институция за неговото решаване - МВР, КАТ, РИОСВ, ЧЕЗ и др.)


30 ден - Ескалация до по-горна инстанция (След изтичане на 30 дневния законов срок за получаване на отговор сигналът ви се изпраща до по-горна инстанция, както и до избрани регионални и национални медии, за да му бъде дадена повече гласност)


Обработката на информацията се осъществява чрез напълно прозрачна и открита комуникация между вас и всички отговорни институции за решаването на вашия проблем.


Платформата предоставя функционалност за видими резултати „Преди и След“ чрез снимков материал в съответния сигнал. Социалните опции „Подкрепи“ и „Сподели“ са предпоставка за създаването на общност от активни граждани, които спомагат за постигането на по-добра обществена среда. Чрез опциите „Карта“ и  „Галерия“ може да се информирате за проблеми в квартала или друго място, където ви интересува какво се случва и как институциите и обществото реагират на тях.


Всеки желаещ може да попълни регистрационния номер на автомобила си и да получи известие, ако е сниман в нарушение. Чрез опцията „Извини се“ съвестните граждани могат да поемат отговорност за нарушенията си и да изпратят извинение, което отива директно до потребителя, качил снимката. Ако извинението бъде прието, снимката се скрива от платформата автоматично.


Често задавани въпроси за платформата и техните отговори може да намерите тук: https://grajdanite.bg/faq


„Гражданите“ е носител на грамота „Джон Атанасов“ за проект с голям обществен принос, връчена от Президента на Република България. Носител на награда за пътна безопасност. Най-голямата платформа в страната за решаване на социални проблеми с над 100 000 регистрирани граждани.