Старши треньорът на българския национален отбор по баскетбол Пини Гершон ще получи премия от 50 000 лева за класирането на Евро 2009 в Поша. Това обяви на специална пресконференция президентът на БФБаскетбол Михаил Михов. Бонусите за баскетболистите и целия щаб са в размер на 150 000 лева, а сумите ще бъдат изплатени до 30 октомври. 

Михов разкри, че общата сума за премии на националите е 174 хил.лева, тъй като на два пъти по време на квалификациите момчетата са получили бонуси от по 12 хил лева (за победите над Италия и Финландия в София). Стана ясно, че разходите за подготовка на националния отбор до момента са 574 000 лева, като 22 000 лева от тях са за наем на зала "Универсиада".

На пресконференцията, състояла се в заседателната зала на х-л "Хилтън", Михаил Михов покани официално Пини Гершон да продължи работата си в националния отбор и ако пожелае да стане и държавен треньор на БФБаскетбол. Михов предложи на именития израелец да оглави и националното училище за млади таланти, което федерацията смята да създаде. Все още не е решено точното място на бъдещето съоръжение, в което ще се подготвят талантите, чиито обучение, престой и подготовка ще бъдат напълно осигурени от федерацията.

Пини Гершон, от своя страна, сподели, че би искал да остане в България колкото се може по-дълго и да помогне за развитието на този спорт у нас. Израелецът разкри, че основен приоритет в неговата работа ще бъде откриването на нови таланти, които да се развиват в България и да помагат на националния тим.

"Дарявам своята премия за осиновяването на един баскетболист, на който ще осигуря всичко необходимо, за да може той да стане добър състезател. Тъй като не съм запознат с точната сума, която е необходима за пълната издръжка на един баскетболист, ако се окаже по-евтино, отколкото смятам, ще осиновя две деца", заяви Пини веднага след като разбра за поощрението, осигурено от БФБаскетбол.

"Надявам се повече хора с възможности да се присъединят към мен в този проект, който е за доброто на българския баскетбол. Вместо да крадат, да пушат и да стоят по цял ден в казината, младите могат да имат един много по-смислен и здравословен живот, ако се захванат наистина сериозно със спорта. Това ще е полезно не само за тях и техните семейства, но и за политиката на България", заяви Гершон.

"До колкото си спомням, на последното Европейско първенство България не успя да запише победа, така че на предстоящето и една победа ще бъде по-добро представяне. Моите цели и очаквания са доста по-големи, обаче,  и ние наистина ще работим за постигането на нещо голямо през идната година", допълни Пини Гершон и покани всички журналисти на чаша вино, за да полеят успеха и класирането на Евро 2009.