Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по баскетбол Пини Гершон бе избран за треньор номер 3 на България за 2008 г. Изрзаелецът, който наскоро получи български паспорт получи 39 точки от спортните редакции в 25-тото издание на анкетата на в-к "Труд".

Спецът, който класира националния ни отбор на Евробаскет 2009 в Полша през лятото, бе изпреварен само от треньора по борба свободен стил на сребърната олимпийска медалистка Станка Златева и на бронзовия Радослав Великов – Симеон Щерев, и от съпруга и наставник на олимпийската шампионка гребането Румяна Нейкова – Свилен Нейков.

Заради ангажименти в родината си с клубния си отбор Макаби (Тел Авив) Гершон не успя да присъства на официалната церемония по награждаването в "Рейнбоу плаза" в столицата. Вместо него, наградата – картина от български художник, получи изпълнителният директор на федерацията Иван Ценов. Наградата на селекционера ще бъде връчена догодина на тържествата по повод 90 години Български баскетбол.

"За нас е огромна чест, че баскетболен треньор попадна в тази класация. От името на БФБаскетбол и г-н Гершон благодаря и пожелавам весели коледни и новогодишни празници на всички спортисти и много успехи през следващата година", каза Ценов. За последно баскетболен треньор бе номер 1 в България през 1992 година, когато бе отличен настоящият почетен президент на Евроинс Черно море Симеон Варчев.