Забранява се свободното пасищно отглеждане на домашни прасета

Днес се проведе заседание на общинската епизоотична комисия в Ботевград по повод увеличаващите се огнища на болестта африканска чума по свинете. Спешно е изготвен график за срещи по кметствата в селата със стопани, които отглеждат прасета в частни стопанства, съобщи секретарят на общината Стефка Граматикова, която е председател на общинската епизоотична комисия.
Утре ще се проведат срещите в кметствата на Литаково /9 часа/, Гурково/ 10 часа/, Радотина /10.30 часа/, Рашково /11 часа/ и Врачеш /13.30 часа/ На 1 август са срещите в Трудовец / 9 часа/, Скравена /10 часа/ ,  Новачене /11 часа/ и Ботевград – 17.30 часа в залата на партера на общината.
В срещите ще участват д-р Красимир Стаменов, главен инспектор в Областна дирекция „Безопасност на храните и защита на животните”, представител на общината, полицията и други институции.
На стопаните ще бъдат разяснени какви мерки трябва да предприемат, за да избегнат заразяване на животните.
На първо място се забранява свободното отглеждане на домашни прасета. Забранява се също търговията, предвижването и транспортирането на прасета. Забранява се продажбата на прасета на животински пазари.
Кметовете на селата са задължени да определят места за загробване при евентуално зарязяване на свинете.
Общинска комисия започва преброяване на свинете, отглеждани в частни стопанства, тъй като повечето от тях не са регистрирани.
Директорът на Горското стопанство Лазаринка Лютова е уведомила епизоотичната комисия за превантивните мерките, които са разпоредени на ловните дружинки във връзка с чумата по свинете.
Освен д-р Красимир Стаменов, в заседанието на епизоотичната комисия е участвала Ева Нишева, еколог на общината и Ангел Илиев от „Охранителна полиция” в РУ - Ботевград.