ОСОБЕН ИНТЕРЕС  КЪМ ЕТРОПОЛСКИТЕ „ПЛЕСКАНИ”  ЯЙЦА


От 6 до 8 септември 2019 г. в Етнографския музей на открито "Етър" край Габрово се проведе 17-тия Международен панаир на традиционните занаяти.
Той бе организиран от Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито "Етър". Събитието се проведе под патронажа на Председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева. Сред официалните гости бяха г-жа Амелия Гешева - зам.министър на културата, г-жа Таня Христова - кмет на община Габрово, народни представители и др.
В тазгодишното издание участваха повече от 70 майстори от три континента - Унгария, Естония, Косово, Индия, Литва, Сърбия, Алжир, Русия, Иран, Румъния, Украйна, Република Южна Африка, България и др. За пръв път се организира винен фестивал, на който бяха представени 20 изби и производители на деликатеси. Шест изложби бяха на разположение на посетителите на панаира, едната от тях бе посветена на 55-годишнината от създаването на музея на открито. Открита сцена с надпявания и надигравания с участието на професионални и любителски фолклорни състави допълваше настроението в дните на панаира. Утвърдени майстори с принос в съхраняването на занаятите предлагаха своите изделия и демонстрираха традиционните техники за тяхната изработка.
За първа година по покана на организаторите от ЕМО „Етър“ в ХVII-тия Международен панаир на традиционните занаяти участва и Исторически музей- Етрополе. Директорът на музея Наталия Цветкова и уредниците Венета Мишева и Таня Денова представиха традиционната техника за рисуване на уникалните етрополски „плескани“ яйца. Шатрата на Община Етрополе грейна с красиво изписаните етрополски яйца и красивите забележителности от нашия край.
От 2001 г. Исторически музей-Етрополе възстанови този занаят за рисуване на етрополските яйца. Вече 18 години през работилниците в музея минават малки и големи и усвояват техниката за писане на етрополските майсторки.
В дните на панаира хиляди туристи се спряха пред шатрата на Община Етрополе, впечатлени от красиво изписаните яйца и с любопитство гледаха демонстрацията за рисуването им. Пленени от уникалните мотиви, запазени в архива на музея още от ХIХ в., всички искаха да разберат повече за този занаят. Много деца седнаха да рисуват етрополски яйца в импровизираната ни работилница на открито. За много от гостите традицията за рисуването на етрополските „плескани“ яйца бе непозната и те за пръв път се докоснаха до нея. Впечатлени, много от тях споделяха, че ще посетят Етрополе, за да се запознаят със забележителностите и красотите на нашия град.
Тази година Международният панаир бе посетен от над 14 000 туристи. Огромно е неговото значение през годините за съхраняването и популяризирането на занаятите и българския дух.
За нас бе чест и признание, че от многото музеи в България бе избран нашия музей, който представи достойно община Етрополе и популяризира града ни като един от центровете в България за рисуване на великденски яйца.


Наталия Цветкова -
Директор на Исторически музей – Етрополе