Историческият музей – гр. Етрополе е една от емблематичните сгради в община Етрополе. Той е сред 100-те национални туристически обекта и всяка година освен местните хора, привлича и много туристи в града. 


Поради необходимостта от предприемане на аварийни ремонтни дейности от 6 януари 2024 г. музеят е затворен. 


След проучване, се оказва, че основен ремонт на музея не е правен. „Преди повече от 10 години беше подменен изцяло покрива на музея и улуците. Оттогава се правят само при нужда частични ремонти“, споделя директорът на музея г-жа Наталия Цветкова. 


В началото на лятото тя забелязва, че плочките при санитарните възли започват леко да се напукват и се получава леко хлътване. Оказва се, че проблемът е в канализацията, която не е подменяна от 90-те години на миналия век. 


„Писах писмо до Общината, но нямаше реакция. След изборите отново изпратих писмо и веднага имаше отклик и съпричастност. Изпратиха екип и започна аварийния частичен ремонт, който се очаква да приключи до март месец“, допълва още г-жа Цветкова. 


Историческият музей – гр. Етрополе е архитектурна и културна забележителност. Първоначално е открит  на 7 декември 1958 г. в сградата на бившето Килийно училище в двора на църквата „Свети Георги”, а от 30 декември 1968 г. музеят се помещава в реставрираната сграда на бившия Конак. 


Настоящата експозиция на Исторически музей – гр. Етрополе е изцяло обновена през 1992 г. Тя представя богатото културно – историческо наследство на община Етрополе в 10 експозиционни зали.