Съветниците не се събраха в пълен състав на последното за мандата заседание на Общинския съвет. Присъстваха 22-ма местни депутати, отсъстващите бяха 7 – 6 от ОББО и 1 от ГЕРБ. Но пък положителното беше, че сесията премина изключително делово, без обичайните дрязги, безсмислено говорене и препирни. За малко повече от час съветниците приеха единодушно всички докладни, включени в дневния ред. Преди да оповести края на последното заседание за мандат 2015 – 2019 год., председателят на ОбС Любомир Лилов предостави възможност на колегите си за финални думи.


Ето и акценти от изказванията на съветниците, пожелали да вземат отношение:     


Спасен Ценов: Има една африканска поговорка: “Ако искаш да стигнеш бързо, върви сам, ако искате да стигнете далече – вървете заедно!“. В тази връзка искам от името МК ГДБОП да изкажа благодарност на кмета Гавалюгов, тъй като той беше един страхотен лидер през тези четири години. Благодаря му за тона, който задаваше през мандата – тон на почтеност, тон на вяра в нашата кауза и в нашите цели за една по-добра, по-различна и по-интелигентна община! Благодаря му за 14-часовите работни дни, за цялата отдаденост, разбира се, и на цялата администрация!


Дамян Маринов: “През последните четири години Общинският съвет взе много съществени решения, някои от тях бяха доста оспорвани, обсъждани, критикувани, дори влизахме в конфликт. Всички знаем, че понякога в конфликтите и в дебатите се раждат най-добрите решения на даден въпрос. Надявам се, че след нас Общинският съвет ще продължава да надгражда това, което сме направили, и ще продължава  да развива това, което не успяхме да направим.“. 


Дамян Маринов благодари на кмета и на кметовете на малките населени места, на кметските наместници, на общинската администрация  за това, че през изминалите четири години непрекъснато ги е ангажирал с всевъзможни въпроси, „но всичко е било в полза на общината и нейните жители“. „Искам да благодаря и на колегите си в Общинския съвет, от които научих много и да се извиня, ако съм обидил и засегнал някого“, каза още съветникът. 


Д-р Веселка Златева благодари на колегите си от групата на БСП за това, че бяха сред редовно присъстващите на заседанията на ОбС и за активното им участие в дебатите. Тя посочи, че методът на работа в настоящия Общински съвет се различаваше от този в предходния, но, по нейни думи, това го правят хората, които участват в него.


„Една община се управлява от силен екип, но това не може да стане без жителите на тази община. Иска ми се да има по-голяма гражданска инициатива и присъствие по време на сесиите. И това беше нашето желание в самото начало, когато решихме заседанията да се провеждат от 17 или от 17.30 часа. В началото идваха повече граждани, а впоследствие ставаха все по-малко“, добави тя. 


Тихомир Найденов: През последните години всички ние работихме добре. Минахме през по-конфликтни ситуации и през по-спокойни сесии. Бих искал да се извиня на всички колеги, които съм засегнал. Те, повечето, с които имахме по-разгорещени дискусии, в момента не присъстват на сесията. Но нищо, задочно им се извинявам. Животът продължава. Пожелавам на всички здраве и успех на предстоящите избори! Дали ще продължим да сме съветници или кметове – няма значение. Важното е да останем добри хора!


Йордан Йорданов: На финала на този мандат ще призова гражданите на изборите след месец да си изберат по-качествени съветници от нас. Не смятам, че бяхме великолепен Общински съвет. Напротив. Участвал съм в по-добри съвети. Искрено се надявам на следващите избори да бъдат избрани истински достойни хора. Да посещават редовно комисиите, да идват на сесиите подготвени и да знаят поне дневния ред. През последните години виждах хора, които присъстваха и не го знаеха. Такива хора имаше в моята група, както и от другите групи.


В този Общински съвет, както и в община Ботевград, през този мандат се случиха добри неща. Никога не съм бил черноглед и няма да подмина нито едно добро дело на общинската администрация или на Общински съвет - Ботевград.


Цветан Цолов: Пожелавам на следващия Общински съвет да бъдат по-добри, по-градивни, по-работоспособни от нас и с консенсус да решават проблемите. Освен хубави неща в живота – има и лоши. Не трябва да забравяме, че двама наши колеги ни напуснаха през този мандат (бел. ред. - Димитър Пенчев и Стоян Иванов).


Думата бе дадена и на кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов, който, от своя страна, благодари на съветниците. „Като кмет на Община Ботевград, имах удоволствието да работя добре с другия важен орган на местното самоуправление – Общинския съвет. Този мандат имахме един работещ Общински съвет. През изминалите четири години заедно взехме редица важни, бих ги нарекъл и съдбоносни, решения за бъдещето на Община Ботевград. Да, понякога имаше горещи дебати, понякога се прекрачваше границата на добрия тон. Трябва обаче да отбележа, че този лош тон не се задаваше от младите хора в Общинския съвет. Да си пожелаем в следващия съвет да бъдат избрани хора, които ще дебатират и ще се конфронтират в рамките на позволеното, ще защитават своите идеи и убеждения! Да не си служат с лични нападки и обиди“, заяви той.


По-нататък в изказването си Иван Гавалюгов отчете: „В този Общински съвет имаше доста по-меки ситуации от предишните мандати, когато се налагаше да влиза полиция и да гони съветници. Радостно е още, че в този Общински съвет имаше доста млади хора, които бяха активни, а не просто присъстващи. Да, след нас останаха и много нерешени проблеми. Убеден съм обаче, че не създадохме някой нов сериозен проблем, който да оставим на тези след нас да решават.“.


„Нека по-малко да обещаваме и говорим, нека повече работим. Това е моето верую и мисля, че сте се убедили, че не обичам да обещавам неща, които не съм убеден, че мога да изпълня. Нека бъдем обективни!“, пожела кметът. 


Иван Гавалюгов пожела още нивото на новия Общински съвет да отговаря на прекрасните условия на залата „Ботевград“ и през следващия мандат тя да бъде изпълнена и с граждани, които да задават въпроси и активно да участват в дебатите. 


Кметът пожела на съветниците да са здрави, да са добронамерени и позитивни, а на участниците в предстоящите месни избори – коректност, градивност, позитивизъм в името на добрите дела в община Ботевград.  


Равносметката на председателя на ОбС Любомир Лилов бе, че под негово ръководство няма нито една провалена сесия на местния парламент. Той не пропусна да благодари на г-жа Анета Нейкова - гл.специалист "Подпомагане и обслужване на Общински съвет ".


„Искам да благодаря и на своите заместници, които ми съдействаха, когато имах нужда от тях. Благодаря на г-н Гавалюгов и на общинската администрация за това, че внасяха докладните навреме. Благодаря на всички Вас, че работихме през тези четири години и направихме, за мен, една по-добра община“, завърши Любомир Лилов.


Председателят на ОбС връчи почетен плакет на всеки общински съветник, след което всички участници в последното редовно заседание за мандат 2015 – 2019 си направиха обща снимка за спомен.  


 


Снимки: Мирослав Дойчев