Сред населението се носи мит, че който е до кацата с меда, няма начин да не бръкне в нея и да не си оближе пръстите. Мисля, че през изминалите четири години доказах, че може и да не случва - и не само да не бръкнеш, но и въобще да не си помислиш да го направиш. Това е нещото, което лично на мен ми носи най-голямо удовлетворение. Сигурно сме правили много грешки, сигурно не сме изпълнили всичко, което ни се е искало да изпълним, но показахме, че може да се управлява честно, коректно и открито. Това каза пред жители на село Литаково кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов. Предизборната среща се състоя вчера в пенсионерския клуб на селото. 


Сред присъстващите бяха и момчетата от Литаковската духова музика. И този път те изразиха уважението си към Иван Гавалюгов, посрещайки го със свое изпълнение, за това че по време на негово управление общината осигури средства за ремонти в читалището и закупуване на нови духови инструменти.  


Преди да очертае какво предстои да се направи в Литаково, Иван Гавалюгов отчете накратко какво е извършено в населеното място през  неговия мандат /2015 – 2019 год./. В рамките на четири години  в селото са вложени над половин милион лева.  Значителни средства бяха осигурени за цялостно обновяване на детската градина, която придоби съвременен и приветлив вид. Извършен бе ремонт на покрива на основното училище – начален етап. Решен бе и проблем на прогимназиалния етап на училището – изгнилият дъсчен под бе ремонтиран и вече няма опасност да пропадне, освежени са и част от класните стаи. 


Читалището е другата сграда, в която бяха извършени значителни ремонтни дейности.“ Има какво да се довършва, а през следващата година предстои саниране на сградата“, съобщи пред присъстващите на срещата Иван Гавалюгов.  


През отчетния период  Общината осигури средства за облагородяване на мястото около спирката в центъра на селото. Реализиран бе и проект за детска площадка, финансиран от Предприетите за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. 


По темата с водоснабдяването, кандидатът за кмет припомни, че през изминалия мандат общината е извършвала частична подмяна на водопровод и канализация със средства от собствени приходи. И в Литаково най-съществената инвестиция, която се реализира в момента, е подмяна на стария водопровод – 18 км. Средствата – около 7 000 000 лева, бяха осигурени през изминалия мандат по проект на общината за подмяна на водопроводната мрежа в селата Литаково, Новачене и Скравена. Той ще бъде реализиран в рамките на 12 месеца. 


В Литаково предстои да бъде извършен ремонт на кметството. Средствата са осигурени по проект, с който общината е кандидатствала пред Държавен фонд земеделие през 2018 год. Проектът включва саниране, подмяна на инсталации, подмяна на дограма, ремонт на покрива и други дейности. Той обхваща и други сгради: кметствата в Скравена, Врачеш, Елов дол и бившия битов комбинат в Новачене. „Това са гарантирани средства по одобрен проект“, уточни Иван Гавалюгов.  


Той обяви какво още ще бъде извършено в Литаково, освен ремонт на кметството и подмяната на водопровода:  доизграждане на канализация, там където такава липсва; след подмяна на водопровода ще се асфалтират изцяло улиците, които са в лошо състояние; изграждане на съвременно футболно игрище на общински терен, намиращ се над автогарата; монтиране на енергоспестяващо осветление, за което има изготвен проект; увеличаване броя на камерите за видеонаблюдение; присъединяването на абонати към газопреносната мрежа. 


И в Литаково Иван Гавалюгов увери възрастните хора, че под негово управление общината ще запази социалната услуга за безплатен превоз по избрано от тях направление.  


„Ще оказваме подкрепа на всякаква инициативи в селото, подети и от млади, и от възрастни хора“, добави кандидатът за кмет от ПП МИР. Иван Гавалюгов пожела през следващите години, по примера на други населени места, да се възроди футболът в Литаково. 


Успоредно с предизборните срещи, кандидатите на ПП МИР продължават с добрите дела.  Те дариха на пенсионерския клуб в Литаково апарат за кръвно налягане и уред  за измерване на кръвна захар. Освен това, монтираха нова чешма до горната спирка в селото. Закупени са още четири такива чешми. Две от тях ще бъдат монтирани в Ботевград и по една в Новачене и Врачеш, информираха от предизборния щаб на кандидата за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов.   


Купуването и продаването на гласове е престъпление!