Русия планира да установи норми за физическа подготовка, подобно на тези, съществуващи във времената на СССР - т. нар. ГТО, или "Готови за Труд и Отбрана". Инициативата за възраждане на този спортен комплекс  бе подкрепен тази година и от президента Владимир Путин.


Обсъждането на проекта е насрочено за декември. Работната група по подготовка на предложенията се оглавява от губернатора на Красноярския край Лев Кузнецов. "Забравената традиция на нормативите ГТО се изисква от обществото, хората сами искат да имат критерии за своята физическа готовност", каза Кузнецов.


По думите на Кузнецов, новият всерусийски спортно-физкултурен комплекс няма да бъде задължителна норма, а оценка на физическото състояние. Той се разработва по препоръки на медици и спортисти.


Участниците в работната група предполагат, че въвеждането на спортните нормативи ще позволи да се постигне целта, заявена в стратегията за развитие на физическата култура и спорта - към 2020 г. 40 процента от руснаците трябва систематично да се заминават с физкултура и спорт, предава ИТАР-ТАСС.