479 водачи са изпробвани за употреба на алкохол/наркотични вещества


В изпълнение на разпоредената от ръководството на МВР мащабна специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение, за времето от 14.30 часа на 14 декември до 8 часа на 16 декември, от екипите на ОДМВР - София са проверени общо 1696 моторни превозни средства и 2177 лица. За установени различни нарушения са съставени 276 акта и 497 фиша.


Контролната дейност на полицейските екипи е фокусирана върху: 


- превенция в районите на пешеходните пътеки; 


- нарушения на скоростните режими; 


- неправоспособни водачи; 


- неправилно изпреварване; 


- преминаване на червен светофар; 


- неизползване на обезопасителни системи, колани и каски; 


- неспазване на хоризонталната и вертикалната маркировка; 


- употреба на алкохол и наркотични вещества от страна на водачите; 


- движение в лента за принудително спиране;


- движение в платното за насрещно движение.


През посочения период са установени 300 случая на нарушение на скоростните режими, 4 неправоспособни водачи, 11 случая на неправилно изпреварване и 1 на преминаване на червен светофар.


113 са констатираните нарушения, свързани с непоставяне на предпазни колани, каски и обезопасителни системи, а 30 - с неспазване на пътната маркировка. 


Извършени са общо 479 проби за употреба на алкохол/ наркотични и упойващи вещества от страна на водачите, седем от които положителни.  В тази връзка са образувани четири бързи производства-  три за алкохол над 1.2 промила и едно за шофиране след употреба на наркотични вещества. Останалите три положителни проби касаят административни нарушения, с отчетени резултати под 1.2 промила.


Активните контролни и превантивни действия за намаляване на пътнотранспортния травматизъм на територията на ОДМВР- София продължават.