Местната фирма „Фанте Агро“ ЕООД е сред финалистите на конкурса „Иновативно предприятие на годината“ 2019. Тя  развива своята дейност на територията на село Трудовец.  


„Фанте Агро“ разработва козметични състави на основата на екстракт от шафранов минзухар и розово масло, като произвежда и други козметични продукти с екстракт от шафран, отглежда минзухар и извлича и шафран от него, и предлага размножилите се луковици на минзухара на други предприемачи срещу експертна подкрепа при отглеждането и ангажимент за изкупуване на цветовете.


Собственици на фирмата-финалист в 15-ото издание на престижния форум са Васил и Десислава Чикови. 


Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината" се организира от  Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Единен център за иновации на БАН в медийно партньорство със списание "Икономика" и икономически портал Economic.bg, Computer World, Kaldata.bg, списание „Българска наука“ и Успелите.бг.


Фирмите, стигнали до финал на конкурса, получават правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ - „Високи постижения в иновациите“. Церемонията за връчване на марката се състои на 30 януари 2020 г. в Президентството. Финалистите получават и възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери, в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави.


„Ценност и принцип на нашата компания Фанте Агро е връзката с природата и родния край. Добрите примери, от които обществото ни има нужда, и зараждащата се естествена средата за свободомислие и свобододействие в община Ботевград, както и носталгията към родното място, ни провокират да изтъкваме село Трудовец като чудесно място за правене на бизнес и сбъдване на мечти“, каза за botevgrad.com Васил Чиков. 


Обстойна статия за „Фанте Агро“ ЕООД и нейните собственици излезе в списание „Икономика“. Тя е озаглавена "Шафран от село Трудовец". Подзаглавието е "Фанте Агро, или малък семеен бизнес по формулата „Да отгледаме само суровина, която да превърнем в козметика“. Ето и съдържанието на публикацията:   


Земя, получена по наследство, става ключов фактор за развитието на семеен бизнес… Дядото на Васил Чиков му завещал няколко декара в района на с. Трудовец до Ботевград и заръчал да я обработва, за да бере нейните „златни“ плодове. Преди пет години Васил и съпругата му Десислава решават да направят рязък завой в своята кариера и се захващат със земеделие. Внимателно оглеждат всички възможности и се насочват към нетипична за нашите земи култура. Купуват от Холандия луковици на шафранов минзухар и през 2015 г. ги засаждат, без дори да са сигурни, че ще вирее добре. Още първата реколта е обещаваща. Изследванията във френска лаборатория показват, че шафранът е с отлично качество и това е стимул да разширяват насажденията, тъй като и луковиците се увеличават всяка година. Така фирма „Фанте Агро“ започва да расте. 


Риск и експерименти 


Тъй като не се боят нито от работа, нито от риск и експерименти, предприемат още една смела стъпка. Решават вместо суровината да се изнася, да намерят начини да затворят цикъла чрез преработка, която носи по-висока добавена стойност. Десислава Чикова се интересува от новости в козметиката и у нея се събужда страстта да създаде козметични продукти с шафран. Свързва се с професионалисти, които да ги подкрепят с ноу-хау кое как се прави. Доц. Петко Денев от Пловдивския университет им помага за извличането чрез лиофилизация на екстракта от шафран, а с козметолози разработват конкретните формули на продуктите. 


И за да се получи нещо наистина уникално, добавят българско розово масло, което е с доказано добър ефект върху кожата. Съчетават двете най-ценни цветя, отглеждани у нас, и преплитат познатото с нетрадиционното. 


Постижения 


Земеделието стана наша съдба, която тръгна като хоби, но прерасна в призвание. Рискът, който поехме, беше решаващ. С вкус, усет и нюх успяхме да създадем качествени продукти, споделят Десислава и Васил Чикови. Намират пазар на продуктите си първо в България – онлайн, на изложения и през социалните мрежи. Срещат добър прием в арабските страни, а вече и в Китай, САЩ, Канада. Малка част от шафрана остава за кулинарни цели, другото се лиофилизира и като екстракт се влага в тяхната козметична серия под марката Saff. 


Формулата за успех 


Огромно старание, никакъв компромис в изпълнението на набелязаните цели за биологично отглеждане на шафрана, а също и високо качество на козметичните продукти. Така Фанте Агро с чиста съвест се нарежда сред производителите, които държат на българското и излизат на световния пазар като Made in Bulgaria. Сертификацията като биопроизводители предстои. 


Смели решения 


Заемат се със земеделие, без какъвто и да е опит. Нямат никаква практика и в създаването на козметични продукти. Но и в двете направления успяват. Дори без субсидии, тъй като за отглеждането на шафран не се ползва земеделско подпомагане. „Риск печели, риск губи - ако знаехме какво ни чака, нямаше да стигнем дотук“, казва Десислава. Но и двамата млади предприемачи са доволни, че продуктите с марка Saff се харесват и смелата им визия за развитие бързо се реализира.