Около политическите събития във Вашингтон и Ню Йорк, САЩ, са били забелязани шпионски водни кончета, съобщава "Вашингтон поуст". Американското правителство и тайните служби споделят, че имат стремеж към подобни шпионски технологии, но никои не е признал, че ги разработва. "Изглеждаха като малки водни кончета или малки хеликоптери", твърди колежанката Ванеса Аларкон, която ги е забелязала, работейки на антивоенен митинг миналия месец.

САЩ са използвали роботизирани мухи през втората световна война, но в по-малки количества и с много по-опростена технология. 

"Никога не съм виждал нещо подобно в живота си", учудва се вашингтонският адвокат Бернард Крейн. "Бяха прекалено големи за водни кончета. Мислех си "това машина ли е или животно"".

Някои федерални групи имплантират компютърни чипове в живи насекоми, с надеждата да ги използват като шпиони и да манипулират летенето им дистанционно. Роботизираните насекоми могат да бъдат използвани за проследяване на заподозрени, насочване на ракети, или за намиране на оцелели в срутени сгради.