Промени в Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград регламентират залавянето на пуснати свободно животни в общинските площи. Според предложените изменения и допълнения в разпоредбите на чл.53 от Глава осма – “Опазване на околната среда“, Раздел “Отглеждане на домашни животни и птици“,  домашните животни, пуснати на паша в общинските паркове, зелени площи, урбанизирани територии, гробищни паркове, ще се задържат отдел “Контрол по сигурността и обществения ред“. “За всеки започнат ден престой собствениците на задържаните животни заплащат по 30 лева на глава за едър добитък и по 20 лева на глава да дребен добитък. 


Ако собственикът на задържаните животни е известен, се уведомява кога и къде са задържаните те и задълженията, които произтичат за него за всеки ден престой. Ако собственикът е неизвестен, се поставя съобщение на информационното табло на общинската администрация и на интернет страницата на Община Ботевград.


Освобождаването на животни се извършва с представянето на квитанция за плащане на предстоя и възстановяване на нанесените щети. Ако собственикът не заплати разходите по престоя на животните, не ги потърси в седемдневен срок от получаване на съобщението за задържане, или неизвестен, същите се продават на публичен търг с явно надаване.


В чл. 54 на Наредба №1 е регламентирана процедурата по провеждане на търга. 


Както написахме вече, проектът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №1, предвижда и по-високи глоби за лицата, които не спазват разпоредбите: https://botevgrad.com/news/78701/Predlagat-promeni-v-obshtinskata-naredba-za-obshtestveniya-red/