В предаването "Двоен дрибъл" на Basketball TV" старши треньорът на "Рилски спортист Людмил Хаджисотиров  изрази своето мнение по важни въпрси, свързани със сегашното състояние на мъжкия баскетбол след прекъсването заради коронавируса. Ето какво е отношението му за предложението за намаляване на броя на чужденците в НБЛ.


"Няколко отбора ще вземат някои от по-класните български играчи. Това е с гаранция, неизбежно е. И ножицата между отборите с по-големи възможности и останалите ще се отвори адски много, като първенството на практика ще се обезсмисли.


Малко цинично е да се използват такива псевдопатриотични намерения за налагане на българските играчи по този начин. Ние всички искаме те да са на топ ниво, да имаме силен национален отбор и да израстват. Не мисля, че има съмнение в това.


Но много интересно е как такива предложения често идват тогава, когато някои водещи отбори, дори най-водещи, нямат яснота за следващия сезон, за това какви финансови възможности ще имат. И изведнъж - след като преди са искали да играят петима чужденци - стават страшни патриоти, излизайки с предложение да има само двама.


Истината за развитието на младите играчи в световен мащаб е, че повечето от тях - освен ако не са свръхталантливи като Дончич, или както е при нас Везенков - се развиват в отборите, които са по-надолу в класирането. Защото при тях няма такова напрежение за печелене на мачове и съответно много по-лесно ще се приемат техните грешки.


Онези, които са талантливи, мотивирани и качествени, сами ще се наложат. Но не и по изкуствен начин. Ако аз съм състезател, не искам да бъда наложен по такъв начин, а бих искал да работя и да се докажа, че съм по-добър от някого, чужденец или друг играч.


Отделно, в цял свят такова нещо няма. Смятам, че в момента сме точно на границата на един много тънък баланс с това правило, което е в момента - с двама българи и трима чужденци на терена. За жалост, няма достатъчен брой качествени наши играчи, за да се реализира добър тренировъчен процес. Затова лично за мен това предложение е неадекватно и цинично."


Почти същото мнение изрази и старши треньорът на "Берое" Любомир Минчев.


"Чудя се какво да кажа на тези, които са предложили това. Дали имат реална представа до какви проблеми за клубовете  ще доведе едно такова решение. Говорим и за сериозно отношение в тренировъчния процес.


Ако това стане, по-скъпите отбори ще вземат всичко по-читаво от българските играчи. И другите клубове ще останат без играчи. А това означава затваряне. Това означава намаляване броя на клубовете, които могат да участват в лигата."