МБАЛ Ботевград получи днес шест пациентски монитора, закупени със средства, постъпили по дарителската сметка, която бе открита от Община Ботевград за подпомагане на местното лечебно заведение в условията на коронакризата. Те ще бъдат разпределени на отделенията в болницата. 


Тази апаратура е изключително важна, защото чрез нея се следят всички показатели на пациента, след като излезе от операция или е в тежко състояние. Пациентският монитор проследява сърдечния ритъм, сатурация /процентът кислород, съдържащ се в кръвта/, температура и кръвно налягане. Може да бъде заложена настройка на всеки два часа да се измерва кръвното налягане, вместо персоналът да го мери на място, след което се влиза в менюто, за да се видят стойностите. 


Пациентският монитор има и аларми, които се задействат при промяна на показателите. Шест степени задават силата на звука.   


В бъдеще би могло пациентските монитори да се свържат към една обща мониторинг станция. Това са възможности за надграждане на тази апаратура. Едно от големите предимства, е че има тъчскрийн, което дава възможност за бърз достъп до менюто. Всички функции са дублирани и с класически бутон. Това обясни представителят на фирмата-доставчик на апаратурата. 


В началото на този месец, също със средства, постъпили по дарителската сметка на Община Ботевград в подкрепа МБАЛ, бяха закупени и доставени шест еднокални перфузори за контролирани автоматични вливания на лекарства и електролитни разтвори.