Вероятно Европейската комисия няма да наложи финансови санкции на България заради неизпълнени ангажименти в областта на селското стопанство, смята министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Пред Инфорадио тя прогнозира, че няма да се стигне до орязване на 25% от субсидиите за земеделие.

Според Грънчарова земеделското министерство е положило много усилия за изграждането на капацитет и на система за контрол и на площите, и на средствата, които са предназначени за тях.

„Имахме многократно проверки от страна на Европейската комисия, последната беше преди броени дни. Разчитам, че няма да се стигне до 25-процентно намаление на субсидиите”, каза евроминистърът.

Гергана Грънчарова определи като не добър сигнал към България отхвърлянето на кандидатурите на Маргарит Ганев, Снежинка Сапунджиева и Момяна Гунева за съдии в Европейския съд по правата на човека.

Кандидатурите им бяха отхвърлени заради “недостатъчно добро познаване” на чужди езици и ”недостатъчна” юридическа подготовка в областта на правата на човека.

Според министъра по европейските въпроси новата процедура за избор на кандидати за съдии в Страсбург трябва да е максимално отворена и ясна.