Знаете ли защо 3:0 е "класически" резултат? Често сте го чували и чели, вероятно сами сте го използвали като "футболен термин" неведнъж, но замисляли ли сте се каква е причината точно 3:0 да е "класика"?

 3:0 се нарича класика в България. Ако използвате чуждестранни медии, там няма да видите такова определение никога. Замислете се - кога сте чели, например, английски сайт и там да е бил определян този резултат като "класически"?


Ако в миналото е имало някой класически мач, завършил 3:0, щяхме да го знаем, щяхте и вие да го знаете. Финалът на Мондиал '98 е прекално близо в исторически план, че да поражда подобно определение.


7:2 или 7:1 е доста по-класически резултат, ако питате феновете на Левски, а за цесекарите вероятно е 5:0 или нещо такова. 3:0 е определян като класика у нас заради неразбирането и тоталната липса на желание за по-задълбочено проучване от страна на редица наши журналисти в миналото (когато е било и по-трудно от днес, разбира се).


Грешката в "класическото 3:0" има корени в хеттрика. Хеттрик идва от английски и в превод означава "номера за шапката". През 1858 година Хийтфийлд Стивънсън става първият подавач в крикета, който в три последователни хвърляния изважда от игра батсманите на противника. Съотборниците му са толкова впечатлени, че му подаряват шапка, а след това футболните коментатори заемат "хеттрик" и за отбелязването на три гола от един играч в един мач.


Има различни видове хеттрик във футбола - немският такъв (може да се срещне и "лупенрайнер" на местен език) е когато един играч вкара три гола за едно полувреме, но без негов съотборник да бележи междувременно: например за 1:0, 2:0 и 3:0 до почивката. Това е класически хеттрик в Германия.


В англоезичните държави класическият хеттрик е друг, наричат го още "златен" и "перфектен". Това е хеттрик, изграден от голове с ляв, десен крак и глава, без значение кога са паднали головете. На Евро 1984 Мишел Платини реализира два "класически" хеттрика за Франция (при 5:0 над Белгия и 3:2 над Югославия в групите), като по това време е най-добрият играч и съответно целият футболен свят възхвалява класическите му хеттрикове.


И тук идва ролята на родните коментатори, които грешно интерпретират "класическото" на трите гола. Те започват да използват "класическо" просто за резултата 3:0, без да знаят, че всъщност се изисква головете да са отбелязани от един играч, и то по точно определен начин.


И така от около 30 години слушаме лъжа, която с удоволствие дори сами разпространяваме несъзнателно.