Волейболистите от националния отбор на България изтеглиха тежък жребий за Евро 2009 в Турция. Националите, които все още нямат селкционер, попаднаха в Група "Д" заедно с бронзовия медалист от Евро 2007 Сърбия, четвърия от Олимпиадата в Пекин 2008 Италия и Чехия. Срещите в Група "Д" ще се играят в Измир. Само първите три отбора в групата се класират за следващия етап на шампионата, в който първите 3 отбора от "нашата" група се събират в 1/4-финална група с първите 3 тима от Група "Б", където са отборите на Русия, Финландия, Естония и Холандия. Първите два тима в тази 1/4-финална група срещат на "кръст" първите два тима от другата.
 

Жребият бе теглен преди минути в Измир. Въпреки това българските волейболисти избегнаха в предварителната група европейския шампион Испания, както и традиционно неудобните си съперници Франция, Полша и Финландия. Във втората фаза обаче ни чакат традиционно неудобните Русия и Финландия.

"Много силни съпърници не се паднаха, както в предварителната група, така и за следващата фаза. Амбициите на нашият отбор обаче са големи, възможностите също", коментира изпълнителният директор на БФ Волейбол Станислав Николов специално пред Sportal.bg. Николов бе единственият български представител на жребия в Измир.