В първия мач от квалификационния турнир на баскетболната шампионска лига, започнал днес в Арена Ботевград, литовският Нептунас Клайпеда победи Лондон Лайънс от Великобритания със 77-73 (24-21, 16-17, 14-18, 23-19). И на финала в групата, който е в четвъртък, очаква своя съперник. А това ще бъде победителят от втория полуфинал между домакините от Балкан и беларуския Цмоки Минск, който започва тази вечер в 20.30 ч.


Срещата бе доста оспорвана, но в крайна сметка по-опитният тим от Литва успя да излезе победител. Тя бе излъчена пряко по един от каналите на BBC Sport.


Най-резултатни с по 15 точки за Нептунас  бяха Дзюгас Славинскас, който взе и 8 борби и е с най-висок коефициент на полезност, и високият 208 см Норбертас Гига, завършил с дабъл-дабъл от 14 овладени топки под двата коша.


За Лондон Лайънс най-резултатен с 16 точки бе Матю Брайън-Амейнинг, Джъстин Робинсън вкара 13.


По същото време в столицата на Кипър Никозия започна и квалификационният турнир в групи А и В, който се провежда в същия формат. В първия мач Донар Грьонинген от Нидерландия разгроми украинския Днипро с 88-53. Тази вече от 20.30 ч. е другата среща между домакина Керавнос и гръцкия Ираклис.


Снимка: Basketball Champions League