Както информирахме вече, по време на обсъждането на Бюджет 2021 на сесията на Общинския съвет, която се проведе в четвъртък, постъпи само едно предложение от съветника Цветан Цолов. Той предложи тази година се да отложи изграждането на приюта за безстопанствени животни и парите, предвидени в бюджета за този обект – 296 100 лева, да бъдат разпределени за ремонти, спортни съоръжени и нови детски площадки в селата. 


“Не казвам, че този приют не е нужен, но в тази ковид година 300 000 лева плюс издръжка по 8 000 лева на месец за 40 кучета, смятам, че е прекалено излишно“, каза съветникът. Според него има по-лесни и по-евтини начини за решаване на наболелия проблем с бездомните кучета и котки, като например да им се търсят осиновители чрез кампании в социалните мрежи или специализирани сайтове. Цолов изказа мнение, че с изграждане на този приют проблемът с бездомните четириноги може да се задълбочи поради опасността други общини да ги докарват в нашата.  


Кметът Иван Гавалюгов попита дали правилно е разбрал, че всъщност има нужда от такъв приют, но годината е неподходяща, на което съветникът отговори утвърдително. Градоначалникът поиска от Цолов да посочи поне една община в страната, която снима бездомните животни на своята територия и ги предлага за осиновяване.


“Има редица нормативни разпоредби, които изискват изграждане на такива приюти, и то не само в българското законодателство, но и в европейското. Това е единственият цивилизован начин за справяне с проблема. За съжаление друг по-добър не е открит. Вие предлагате да снимаме бездомните кучата по улицата и да ги пускаме, а който иска да отиде да си хване и осинови. Кампанията следва изграждането на приют, където кучетата се обгрижват. Следващият етап е да им бъде намерен нов стопанин, чрез медиини кампании и различни организации, отговори Иван Гавалюгов. –Със сигурност нямаме излишни 300 000 лева да правим безсмислени неща. Знам, че това е спорен разход, няма подходяща година, ако не е ковид година, ще е година на преход и разни други сътресения, за един приют, който определено е необходим в цялата тази дейност за овладяване на популацията за безстопанствените животни и съответно намирането на нови стопани, които да се грижат за тях. Може много да спекулираме и интерпретираме по темата, всеки един от Вас ще намери доста аргументи “против“ и “за“, но аз считам, че това е един цивилизован, нормален, необходим европейски начин, по който ние трябва да третираме този проблем“, допълни кметът. Той припомни на Общинския съвет, че за изграждане на приюта Община Ботевград е получила безвъзмездно терен от държавата точно с това условие.  


В подкрепа на изграждане на приюта се изказа съветникът Цветан Миньовски. Според нето това е разумно решението, което трябва да бъде изпълнено.


Предложението на Цветан Цолов не получи подкрепа от местния парламент. То събра 4 гласа “за“, 9 “против“ и 15 “въздържал се“.


За изказване по бюджета думата поиска адв. Георги Донков, който подхвана темата за здравеопазването: “Извън тези 3 500 000 лева за болницата, отпуснати от Правителството на ГЕРБ, като собствено участие на Общината, доколкото се ориентирах, видях в бюджета 60 000 лева за здравеопазване, основно насочени към детските ясли. В този смисъл участието на Общината със собствени приходи в тази функция с това ли се изчерпва, и ако е така, не е ли подценена тази функция? Защото и Вие казвате, че проблемите на здравеопазването няма да се решат единствено с мерките за енергийна ефективност, които ще се предприемат в болницата с подмяната на дограмата и топлоизолацията“, попита съветникът.


Кметът отговори, че със сигурност проблемите няма да се изчерпят с въвеждане на мерките. “Вие може би разбрахте, че когато бях попитан, защото всяка една община получи държавна помощ за приоритетни важни проблеми, аз, без да се замислям, отговорих, че най-важният ни проблем е ремонтът на нашата болница. Въпреки че са държавни средства, те се генерират от данъкоплатците в Република България, включително от данъкоплатците в Община Ботевград, които внасят повече, отколкото общината получава. И е нормално за икономически развита община да внася повече в държавния бюджет, отколкото да се връщат под различна форма в общинския. По този начин се получава един относително справедлив баланс между икономически силни и икономически слаби общини“, обясни Иван Гавалюгов и добави: “С ремонта на болницата ще стартираме и ще решим един много важен проблем.“.


Кметът заяви още, че освен 114 000 лева за нов рентген, общината е предвидила 60 000 лева за подмяна на два асансьора, като припомни, че през миналата година бяха подменени други два. “Дали със собствени средства, или по програма, която очакваме да се отвори в средата на лятото, няма значение. Въпросът е, че ние се обръщаме към този проблем. Ако можем да намерим външно финансиране, още по-добре, собствените средства на Общината бихме насочили към други дейности, които не са обект на национално и европейско финансиране“, добави градоначалникът. Той припомни, че “през миналата година всяка молба на ръководството на болницата беше възприета и реализирана, благодарение на решенията на Общинския съвет и своевременно внесените докладни за отпускане на средствата. 


Иван Гавалюгов съобщи, че и през тази година ще внесе докладна за закупуване на необходима медицинска апаратура за МБАЛ. Освен това са предвидени 40 000 лева за подмяна на всички пейки в доболничната помощ, които са по-удобни и ще придадат по-приветлив вид на общите части в сградата. 


“Каквото и да вложим, сигурно никога няма да е достатъчно. Но показва отношение и грижа към проблемите, в конкретния случай – на здравеопазването“, подчерта градоначалникът. 


Кирил Руневски постави въпрос, който, по негови думи, е бил дискутиран и по време на заседание на Постоянната комисия по териториално развитие и екология, а именно за компенсации на малки и средни фирми. Той отправи още две питания: “Има ли вече изграден критерий, по който се дават средствата на регистрираните клубове в община Ботевград?; Във връзка с излишъка в бюджета знам, че Вие вече сте започнали обследване да се види дали някои от дейностите, които извършва общинско предприятие БКС, ще е по-добре да се възлагат на външни фирми, имам предвид най-вече изграждането и поддръжка на уличната мрежа и тази част, която е за ВиК, жилищно строителство и комунално стопанство?“.


Кметът отговори, започвайки от последния въпрос. Той уточни, че преобладаваща част от инвестициите в пътната инфраструктура се извършват на база на проведени обществени поръчки. Иван Гавалютов уведоми, че е изискал от ръководството на БКС да направи анализ дали изразходваните средства за съответната дейност чрез общинското предприятие са по-ефективни, отколкото ако същата дейност в същия обем бъде възложена на частна фирма. “Такъв анализ съм изискал с конкретика, за да няма спекулации и хипотези, обясни той. –Именно с тази цел, за по-ефективно използване на общинските средства и по-ефективно изпълнение на различни общински ангажименти, беше създадено общинско предприятие БКС и, разбира се, няма да позволя дейности, за които няма доказателства, че са ефективни – по-добри като изпълнение и по-евтини като цена в сравнение с частните фирми“, категоричен бе кметът.


По отношение разпределението на средства за подпомагане дейността на спортните клубове, градоначалникът заяви, че към момента няма създадени критерии. Той уточни, че разпределението се извършва от Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към Общинския съвет. Това става на база на предложения от клубовете, които внасят бюджетите си за съответната година и на база на техните постижения. 


“Всеки клуб се издържа благодарение и на общинското финансиране. Най-голямата субсидия, за което всички са еднакви, това е, че Общината поема на сто процента, чрез общинско предприятие “Балкан“, издръжката на материалната база, което е основно перо в разходите на всеки един от клубовете, т.е. нито един клуб не плаща за това, че ползва общинската инфраструктура, посочи още кметът Гавалюгов. –За мен основната цел, като човек, не като кмет на тази община, като родител е максимално възможен брой, да не кажа всички деца до определена възраст, а защо не и цял живот, да се занимават с някакъв вид спорт по техен избор“, добави той. 


Иван Гавалюгов заяви, че не отрича необходимостта от наредба, в която да са определени редът и критериите за разпределение на средствата, но според него тя ще е субективна, тъй като не са съпоставими постиженията и масовостта на различните видове спорт.


Той съобщи, че ежегодно Община Ботевград инвестира около 1 000 000 лева за развитие на спорта.


За компенсациите на фирми бе разяснено, че става дума за тези обекти, които е трябвало да преустановят работа заради пандемията. Кметът Иван Гавалюгов обясни, че в края на миналата година в изменение на Закона за местните данъци и такси е допусната възможност по преценка на общините да се вземат решения за частично освобождаване на фирмите от такса смет за периода на затваряне.  


Кметът информира съветниците, че е помолил собственик на местно заведение, който се е обърнал към него, да внесат заедно с негови колеги от бранша предложение, което той, от своя страна, да внесе в Общинския съвет за гласуване. До момента обаче такова предложение не е постъпило в Община Ботевград, стана ясно още от изказването на Иван Гавалюгов.