За поредна година ТПГ „Стамен Панчев участва в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“. Училищният кръг се проведе на 8 февруари. Четирима възпитаници на професионалната гимназия  се класираха за регионалния кръг на надпреварата, стан ясно вчера от публикация на страницата на Регионалното управление на образованието -  София регион. Това са Галина Цекова, Марина Николова, Александра Анинска и Мария Табашка. И четирите се състезаваха във втора възрастова група – XI – XII клас.


Състезанието премина на два етапа – тест и практическа задача. Изпитната комисия разработва конкурсните задачи. В нея участват трима представители на фирма ЕЛИМЕКС, която е партньор на Министерството на образованието и науката - организатор на надпреварата "Мога и зная как". 


Заради епидемичната обстановка в страната, представителите на ЕЛИМЕКС присъстваха чрез онлайн връзка. Електронните модели, изработени от учениците, бяха изпратени по куриерска компания  към фирмата за оценка. 


Регионалният кръг на състезанието „Мога и зная как” се провежда в три региона – Варна, Пловдив и Габрово. Училищата, в които е проведен първият кръг, се групират в трите региона в зависимост от местоположението им.


Състезанието по приложна електроника „Мога и зная как“ е ежегодно и се провежда с цел: да се мотивират учениците за професионална реализация по изучаваните професии от направления - Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника и  Компютърни науки; да се поставят учениците в конкурентна среда, което да стимулира развитието им в областта на електрониката; да се осигурят условия за реализация на знанията и уменията на учениците чрез участието им в състезателни прояви; да се сравнят постиженията в областта на обучението по електроника на регионално и национално ниво; да се създадат условия за творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии.


Организацията и провеждането на състезанието се осъществяват от МОН, РУО, представители на търговска верига ЕЛИМЕКС, директори на училища, учители, преподаватели.