За жителите на село Врачеш аязмото над манастира „Свети 40 мъченици“ е свято и свидно място, което те почитат и обграждат с много грижи. То е сред природните забележителности в нашия край,  към които определено има интерес и от страна на туристи. 


През миналата година кметство Врачеш участва с проект „Туристически път и изграждане на екопътека Аязмото в с. Врачеш, община Ботевград“ в ежегодния конкурс, който се провежда в рамките Националната кампания „Чиста околна среда“. Проектното предложение спечели финансиране в размер на 9 730 лв., които се осигуряват от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/към Министерството на околната среда и водите. 


След реализацията на проекта, жители на село Врачеш сигнализираха botevgrad.com, че планираните дейности по него не са изпълнени качествено и прецизно. Сигналът беше подкрепен със снимков материал, който бе публикуван и на фейсбук страницата на Врачеш.


Още тогава за мнение потърсихме кмета на населеното място Марин Бончовски. По негови думи проектът е изпълнен успешно. Единствено кошчетата за отпадъци не са поставени, тъй като били „дизайнерски и съществувала опасност да бъдат откраднати“. Това обясни той и обеща, че в най-скоро време ще разпореди да ги монтират на определените места. 


И тъй като имаше неясности и разминаване между думи и действителност, на 1 февруари отправихме официално запитване до изпълнителния директор на ПУДООС  г-жа Милена Сергеева. След  подсещане през миналата седмица, че би трябвало да получим отговор, все пак такъв ни бе предоставен, както и доклад от извършената проверка по случая.   


Съгласно Количествено-стойностната сметка към договор №13463/18.06.2020 г. между ПУДООС и Кметство Врачеш предвидените за изпълнение дейности са както следва: почистване, озеленяване, доставка и монтаж на беседка, доставка и монтаж на 6 бр. кошчета за боклук, доставка и монтаж на 2 бр. дървени маси, доставка и монтаж на 2 бр. информационни табели, доставка и монтаж на 8 бр. указателни стрелки, доставка и полагане на 15 куб. м. трошен камък, доставка и монтаж на 2 куб. м. дървени елементи за парапети, доставка и монтаж на 15 кв. м. тротоарни плочи, доставка на 4 куб. м. фасониран дървен материал.


Контрол по изпълнението на договора се извършва от инвеститорския контрол към ПУДООС, представител на РИОСВ - София и финансираната страна.


Изпълнените дейности по договора се приемат от комисия на място в състав инвеститорски контрол към ПУДООС, представител на РИОСВ - София и кмета на населеното място. Съставя се Констативен протокол за приемане на дейностите, който се утвърждава от директора на РИОСВ - София.


След представянето на всички изискуеми документи по чл.3, ал.3 от договора за финансиране, същият е разплатен.


Във връзка с подаденият от Вас сигнал изпълнителният директор на ПУДООС разпореди проверка на място. Прилагаме доклад и снимков материал от г-н Диян Вълков, инвеститорски контрол към ПУДООС от извършената проверка.


Уведомяваме Ви, че съгласно чл.2, ал.11 от договор №13463/18.06.2020 г. между ПУДООС и Кметство Врачеш финансираната страна се задължава да поддържа и опазва от повторно замърсяване почистените и облагородени терени, както и да поддържа недвижимите активи, като резултат от осъществявания по настоящия договор проект, за период от минимум две години следващи годината на изпълнение на проекта“, това гласят отговорите на поставените въпроси. 


Публикуваме едно към едно и доклада от извършената проверка:  


Състояние на проекта в момента!


По Обр. Акт 19


1. Почистване на терен – изпълнено


2. Озеленяване – изпълнено


3. Доставка и монтаж на дървени пейки – Изпълнени 10 бр. - по проект са 8 бр. и предстои изпълнението на още 2бр.


4. Доставка и монтаж на беседка+12. фасониран дървен материал – Изпълнени два броя беседки – по договор е 1бр.


5. Доставка и монтаж на кошчета за боклук – 6 бр. Изпълнени 8 бр.


6. Доставка и монтаж на дървени маси -Изпълнени 4 бр. - по договор  са 2 бр. и предстои изпълнение на още 1 бр.


7. Доставка и монтаж на информационни табели – 2бр. Монтирани са 4 бр. и има 3 бр. резервни.


8. Доставка и монтаж на  указателни стрелки – 8бр. и има резервни 4 бр.


9. Доставка и монтаж на трошен камък – Положен под беседките и на нужните места по пътеката.


10. Доставка и монтаж на дървени елементи за парапети – изпълнено


11. Доставка и монтаж на тротоарни плочи – изпълнено


Във връзка със запитването ми бе обяснено, че поради кражба на масите и пейките, които бяха монтирани първоначално и се е наложило повторното им поставяне, кошовете са били прибрани с цел опазване до времето, в което има по голяма посещаемост и няма вероятност да бъдат откраднати.


Снимките, представени ми по имейла са от местност, която не е включена за изпълнение по сключеният договор с ПУДООС, в настоящият момент не е покрита все още напълно от мероприятията на кметството, свързани с разширяване обхвата на създаване на екопътеката.


Към доклада са приложени снимки, направени от представителя на ПУДООС, посетил обекта. Преди тях публикуваме шест фотоса към сигнала на жители на селото. Според обяснението в края на доклада, изгледите, предоставени  от тях,  са от местност, която не фигурира в сключения договор между двете страни – Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и кметство Врачеш. А именно това е пътеката, която води до самото аязмо.