От брега на езерцето край село Осиковица се разкрива уникална гледка – съвместно къпане на диви животни и световни знаменитости. „Къпането“ е поредната артистична провокация на скулптора Павел Койчев, с която той отпразнува своя 82-ри рожден ден.


В композицията са вплетени известни картини и пластики на световни класици, изобразяващи красиви голи тела. Поставянето им върху водната повърхност е чрез сложна конструкция, разработена от скулптора. В съвместителство върху водата се излежават крави, бивол, бял кон и магаре, изваяни от стиропор.


През 2009 година, във водите на същото това езерце, разположено на 70 километра от София, в близост до автомагистрала „Хемус“, се появи пастир със стадо овце. Няма човек, който да е останал равнодушен към магнетичното въздействие на тази скулптурна композиция, известна като „Водна паша“.


„Произведенията разкриват цялата същност на автора“ – каза преди време Павел Койчев, според когото скулпторите не обичат да говорят за творбите си.


Нестандартните проекти на българския концептуалист са познати в Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Белгия, а негови произведения притежават почти всички родни големи галерии.


 


Снимки: Ани Петрова