Кристина Касабова е едно от ботевградските имена в листата на „Демократична България“ в София област. Тя е учителка и е отдадена на различни каузи, свързани с подобряване качеството на живота и образованието на децата. Вярва, че към всяко дете, независимо дали е в училище, в институция или вкъщи, трябва да има подходящо отношение, подход и желание заедно с децата да вървим напред. Член е на ПП „Да, България!“. По повод кампанията за предстоящите на 11 юли парламентарни избори Кристина отговаря на няколко въпроса на Димитрина Стамболова за в-к „Ботевградски вести плюс“:


- Кристина - едно момиче от Ботевград. Учителка и актриса. Майка и активен гражданин. Това са само едрите щрихи в портрета ти. Къде са нюансите?


Нюансите са много, но да започнем от там, че театърът разкрива пътища безброй към светове и житейски превъплъщения. Научи ме да вярвам истински в начинанията си, да не мога да живея без каузи, без емоция. Аз съм много чувствителен човек. Така както съм живяла заедно с болките на героите си, така живея и извън сцената. Преживявам щастието или страданието на хора около мен. На хората, които срещам.  Бунтувам се срещу несправедливостта, срещу експериментите, на които всекидневно съм свидетел, експерименти на гърба на един изтощен народ. 


Майчинството и педагогиката ме научиха, че когато те е грижа, има какво да направиш. Действията на всеки от нас имат отражение върху околните и вярвам, че с воля за промяна от всички нас България може да стане прекрасно място за отглеждане на децата ни.


- Защо една млада жена припознава политиката като място за изява?


Както е казал Шекспир „В нещастието няма друго лекарство освен надеждата“. Точно поради  тази причина, защото не само се надявам, а вярвам, че по-доброто бъдеще е пред нас. 


Аз съм много граждански активен човек, но за жалост системно се сблъсквам с грешната ни управленска политика. Политиката ще е единственият начин да променим системата. Тя е и моят начин да бъда още по-полезна на обществото ни. Политиката ми дава по-широк път за правене на добро. 


- Защо „Да, България” (част от коалиция „Демократична България”)?


Защото в „Да, България“ виждам програми, които отговарят на моите ценности и светоусещане. Моят приоритет са децата, не искам да продължавам да съм свидетел на аморалното управление - в здравеопазването, образованието и изобщо във всички сфери на живота ни. Налага се да се борим за нормалност, за неща, които в 21 в. трябва да ги има, да се борим за  качествена среда в ясли, градини и училища. С колегите от „Да, България“ и в коалицията „Демократична България” имаме управленска визия за секторите, които имат директно отражение върху живота на хората. Визия, която отразява моите лични ценности и разбиране за това в какъв свят искам да отгледам децата си.


- Твоята кауза е … ?


Децата. Всички деца, невербалните деца, защото и те имат какво да ни кажат. Децата със специални образователни потребности, те също са част от нас и бих искала да гледаме на тях по-скоро като на деца със специални възможности. Това, на което сме свидетели през последните 12 години управление, а и повече, е че за децата все няма време. Все няма пари, защото парите са в чекмеджета. Децата трябва да са приоритет! Да има центрирана стратегия, която приоритизира инвестициите в областите образование, ранно детско развитие и здраве. Част от нашата визия за сектор образование включва:


1. Преминаване към компетентностен модел на обучение - това означава да спрем да изискваме от децата да наизустяват учебен материал, а вместо това да изградим у тях компетентности, които да им помогнат да се справят с живота и да се реализират според талантите и мечтите си.


2. Гарантиране на достъпа до образование на всяко дете - до навършване на годинка всяко дете трябва да има гарантиран достъп до ранна грижа и образование по местоживеене, до навършване на 7-годишна възраст всяко дете трябва да има гарантиран достъп до училищно образование по местоживеене. Децата трябва да имат и гарантиран достъп до приобщаващо образование, което съответства на индивидуалните му нужди.


3. Гарантиране на качеството на образованието на всяко дете - това изисква изцяло нов механизъм за управление на качеството в училищата. 


Цялата програма на „Демократична България“ може да видите ТУК.


- Какво те разплаква и какво те вдъхновява у нас, тук и сега?


Разстройва ме несправедливостта, която се шири навсякъде. Вдъхновяваме да виждам събудения дух у хората. Виждам много от него тук в Ботевград и това ме изпълва с надежда за бъдещето!


- Мястото на Ботевград в твоето сърце?


Място първо и единствено, защото домът е там, където е сърцето. Ботевград е моя роден дом, където и да пътувам, където и да съм, накрая винаги се връщам вкъщи. 


- Посланието ти към нашите съграждани, колко важен е изборът ни на 11 юли?


Хора, гласувайте! Нашият глас има власт. Изборите са нашата възможност заедно да се борим за по-доброто бъдеще на всички нас. Да се борим, за да останем в родината си! Заповядайте в офиса на „Демократична България“ в к-с „Форум“ в Ботевград да поговорим за мечтите ни за България. Можем да ви покажем и на нашия симулатор как се случва гласуването с машини. 


„Демократична България“ се явява с номер 23 в бюлетината на 11 юли, а преференцията за Кристина Касабова е 107.


Купуването и  продаването на гласове е престъпление!