538 състезатели от 8 държави взеха участие в турнира „България Оупън 2021” по таекуон-до ITF, който се проведе на 26 и 27 юни в зала „Колодрума“ в Пловдив. В надпреварата се включиха таекуондисти от България, Кипър, Босна и Херцеговина, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Молдова и Румъния.


Българското участие бе с близо 300 спортисти от клубове от цялата страна. Те се състезаваха във всички възрастови групи и дисциплини. Ботевградският клуб „Таек-кион“ взе участие с 12 състезатели, които спечелиха 3 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.


Моника Богданова традиционно взе златото при девойки младша възраст в категория до 52 кг., след като победи 4 съпернички за титлата. Още на полуфинала Богданова показа на гъркинята Деспойна Вицакура, че има категорични претенции за златото, като я победи безапелационно. На финала Моника победи Христина Касева от „Фолкън“ - Благоевград.


Вторият златен медал спечели Павел Василев при мъжете във внушителната категория 92 кг. Въпреки солидния опит на молдовеца Андрей Прокопенко, Павел премаза всичките му надежди за първото място и заслужено се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка. С третия златен медал, след две годишно отсъствие, триумфално се завърна Габриел Витков. Той се включи в надпреварата в категория до 64 кг., където участваха 10 състезатели. След победи над таекуондисти от Стара Загора, Перник, Молдова и Банско, Витков младши се класира за полуфинал, където се срещна с Теодосиу Теодоза. Победата над кипъреца го изпрати на финал с Теодор Тодоров от „Одесос“ - Варна, където ботевградският състезанел победи. Така Габриел Витков стана шампион в тази категория. В другата дисциплина, в която взе участие, Витков спечели сребро на форма за мъже 1 дан.


Калоян Милчев спечели сребро на форма. Ивайла Цакова и Цветелина Георгиева са другите сребърни медалисти в дисциплината спаринг. Ивайла загуби от Светослава Евстатиева от клуб „Калоян Ладимекс“ – Перник. На втора позиция остана и Цветелина Георгиева, след като отстъпи на състезателка отново на пернишкия клуб.


Бронзови медали донесоха Ник Диков на спаринг в категория 50 кг. при момчета 11-13 години и Стоян Маринов на форма за мъже 6-5 гуп.


Добро представяне направиха и другите състезатели, които останаха извън зоната на медалите, но достойно се състезаваха със силни и опитни противници.


Следващото събитие от календара на БФ Таекуон-до ITF е традиционния летен лагер в Китен от 10 до 19 август, в който ще се проведат треньорски и съдийски семинари.