Владимир Боянов не успя да се пребори за президентския пост в БФБаскетбол, след като загуби битката в днешните избори от досегашния шеф на родната централа Георги Глушков с 40:96 гласа. След вота Боянов даде интервю пред Sportal.bg, в което изрази разочарованието си и заяви, че баскетболът ще потъва все по-надолу в близко бъдеще.


 “Неприятно е, но не съм ядосан. Моята кандидатура се обосноваваше на това да помогна на спорта и затова съм разочарован, че нашият любим баскетбол ще потъва и потъва все по-надолу. За себе си нямам никакви съмнения кое е хубаво и кое е лошо. Аз съм се наиграл и на ръководител, и на собственик на клуб, на всичко. Така че това да притежавам някаква власт не ми е било цел.

Историята е малко провинциална. Целият устав е направен така, че съществуващият президент в момента да не може да загуби никога. За него гласуват целият Управителен съвет плюс председателите на комисиите, което го няма никъде. Дори и във футбола не е така, където гласуват само клубовете. За президента гласуват и от ББЛ, като отборите там имат по два гласа. Беше предварително много тежко и трудно и ние го знаехме.

Жалко е за спорта, понеже аз имам идеи, имам и волята да го постигна. Разполагам с екип, с който можехме да изкараме баскетбола от това блато. Хората обаче са свикнали на това блато, там им е уютно. Има и такива, които искат да се развиват, но повечето видяхме, че са такива, които обичат статуквото и блатото. Аз им обяснявам, че баскетболът ни е затънал до шия, а те седят, гледат и аз виждам, че дори не ме слушат, като им говоря. Те са докарани предварително там, за да гласуват, а не да слушат и да анализират. Жалко е не за мен, а за спорта.


Някой друг трябваше да попита защо досега не бяха направени тези промени в женското направление. На разположение бяха 12 години. Каква е гаранцията, че сега ще бъдат направени? Никаква. Аз досега не съм обещавал нещо, което да не съм изпълнил в моя живот. Имам доказателства за това. Показвам им светлината, но те обаче са си затворили очите и искат да им е тъмно. Баскетболът ни е в трагично положение, не в лошо, а в трагично.

Радваме се, че Рилски спортист е победил един средняшки отбор от Израел. В миналото участвахме във водещите турнири в Европа, а сега… И се радваме, ако победим, а те повечето ни бият и не можем да издрапаме. Мъжете ни са на трагично ниво, а жените - да не говорим. Олимпийски медалистки, европейски шампионки, носители на “Ронкети”, сега какво е… Трагедия. И ние си затваряме очите за тази трагедия, създаваме комисии и такива неща. Нещата не са сложни да се поправят, но изискват много работа и много воля.

Това го правя от любов към баскетбола, понеже той ме е изградил като човек. Чувствам се длъжен да помогна, няма друга причина. Хората обаче са свикнали дотолкова с калта в блатото, че ще се чувстват некомфортно, ако излязат от нея”, заяви Владимир Боянов.