Уличната мрежа в населените места се разделя на първостепенна и второстепенна. Генералният план за организация на движението третира преди всичко първостепенната, съгласно Наредба №1, уточни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, която бе модератор на онлайн дискусията вчера.


Планът предвижда малките улици с ширина 6 метра да не бъдат транзитиращи, а да се използват предимно от живущите за достъп до имотите им на съответните улици. Трафикът да се насочва по улиците, които са предназначени да бъдат транзитиращи, независимо че не са най-преки. 


По време на обсъждането бе направен призив към ботевградчани, които разполагат с дворни пространства и гаражи, да прибират колите си в тях, а не да ги оставят по тротоарите. Това е и основната цел, залегнала в разработката – улиците и тротоарите да бъдат освободени от МПС-та, подчертаха от проектантския екип на “Инфра Про Консулт“ ООД с ръководител инж. Марин Желев. 


Наш съгражданин изрази мнение, че проектът на план е твърде консервативен, като се мотивира, че е привърженик на еднопосочното движение. “Много по-лесно се осъществява движението, хората спират и от двете страни на улицата“, добави той. Другото предложение, което направи, бе за кръгово на ул. “Александър Стамболийски“ и бул. “Цар Освободител“, както и да се обърне внимание на трафика при ОУ “Н. Й. Вапцаров“ – начален етап. 


По отношение на изграждане на кръгови кръстовища, експертите, изготвили плана, разясниха, че улиците са тесни, което се явява като основна пречка. “Едно кръгово е по-голямо от едно кръстовище. С едно предложение за кръгове движение и евентуално отчуждаване може да стигне до събарянето на къщи или унищожаването на зелени площи. Ние сме се съобразили с предвижданията на Общия устройствен план и всички негови виждания са отразени в настоящата разработка. Можем да предложим кръгови, но те сами по себе си трябва да бъдат разработени като отделни проекти“, уточни един от експертите. В хода на обсъждането стана ясно, че генералният план за организация на движението не може да реши изграждането на кръгови кръстовища, този проблем се решава от общия устройствен план. 


Кметът Иван Гавалюгов обясни, че общината е разглеждала варианти за реализиране на кръгови кръстовища, но единственото място с достатъчно пространство е входът откъм село Врачеш.


Друг гражданин постави въпроса за тежкотоварния транзитен транспорт. Обяснено бе, че той ще се осъществява, както досека – по улиците “Георги Раковски“, “Захари Стоянов“ и “Иван Вазов“. Забрани за преминаване на тежкотоварни камиони ще има на пресечните им. Забраната към централната част няма да важи за превозни средства до 3,5 тона. 


Постъпиха конкретни предложения за еднопосочни улици: “Стара планина“ – в посока юг, а “Александър Стамболийски“ в посока север, или обратно; движението да бъде двупосочно само бул. “Цар Освободител“ и “Христо Ботев“, а всички останали улици да се направят еднопосочни, както и да се изградят велоалеи. 


В отговор кметът Гавалюгов заяви, че по отношение на посочността на улиците е привърженик на по-внимателните стъпки, отколкото на радикалните промени. Той увери присъстващите, че ако предложените мерки не дадат необходимия резултат, ще се потърсят по-кардинални решения. Генералният план има такава възможност – да допусне еднопосочност на улици, за да не се налага неговото актуализиране. 


Поставен бе и въпрос, свързан с липсата на знаци по ул. “Цар Самуил“ /в участъка от ул. “Славейков“№1 до  детската градина “Иглика“/, която е една от натоварените в града. 


“Знаковото стопанство в община Ботевград е в тежко състояние. Има знаци, които са на повече от 30-40 години, излезли извън експлоатационна годност. Досега Общината не e имала Генерален план за организация на движението, на което се дължи и липсата на знаци“, обобщи Диана Русинова.


Проектът на план за организацията на движението предвижда подмяна на съществуващи знаци и добавяне на нови. 


Друго постъпило предложение бе за велоалея по ул. “Преслав“ - от кв. “Сарнаск“ до моста “Чавдар“. В отговор един от проектантите обясни, че велосхемата е съобразена с това къде може да бъде реализирана една велоалея, като се спазят всички изисквания за безопасност, но увери, че направеното предложение ще бъде разгледано.  


Генералният план не предвижда поставянето на нови светофарни уредби. Това бе уточнено още в хода на обсъждането, както и че не е допустимо на кръстовища с ниска натовареност да се поставят светофари.


В края на дискусията Диана Русинова благодари на гражданите за активното участие, на колегите си, разработили плана, и на кмета Иван Гавалюгов, за това че е предприел тази стъпка, която поставя Община Ботевград сред петте общини в страната с Генерален план за организация на движението.


Г-жа Русинова призова всички, които имат предложения по генералния план, да ги подготвят в писмен вид и да ги изпратят в едноседмичен срок на: signals@euctp.com; obshtina@botevgrad.org; infraproconsult@gmail.com.


Предварителните схеми за организация на движението може да разгледате тук.