Изтриването на части от паметта вече не е научна фантастика, твърдят учени, които са успели да предизвикат селективна амнезия у генномодифицирани мишки. Изследването излезе в американското списание "Cell Press".

Чрез използваните методи учените може да стигнат до създаване на техники, приложими за човешкия мозък, които да изтриват от паметта травмиращи спомени или такива, които предизвикват фобии, без да засягат останалата част от мозъка, обяснява д-р Джо Циен от Институт за мозъка и поведението към „Медикъл Колидж” в Джорджия.

Паметта включва четири различния стадия - запаметяване, подсилване, натрупване и припомняне на информацията. Учените от изследователския екип, ръководен от д-р Циен, са идентифицирали специфични молекули, които, както изглежда, играят роля при различните фази на процеса на запаметяване и на припомняне.

Учените са постигнали метод, който позволява да се манипулира бърдо дейността на молекулата, наречена CaMKII /калций/калмодулин-зависим протеин Киназа II/ - ензим, свързан с различните фази на процеса на запаменяване.

Установено е , че с ензима CaMKII, използван в момента на връщане на спомените, се блокира дълготрайната и краткотрайната памет за събития, предизвикващи страх, както и сензорната памет