105 решения е приел Общински съвет – Ботевград през вторите шест месеца на 2021 година. Това сочи отчетът за работата на местния законодателен орган, който е включен за разглеждане в дневния ред на предстоящото редовно заседание на ОбС. 


За отчетния период са проведени 5 редовни сесии,  извънредни заседания няма. Спазва  се срокът за предоставяне на материалите на общинските съветници, 7 дни преди редовно заседание.


За същото това време в деловодството на Общинския съвет са внесени 159 документа: 109 от кмета на Община Ботевград, 4 от председателя на ОбС, 7 от общински съветници /вкл. подадени заявления за отсъствия от заседания/, 16 от граждани на общината и 23 от управители на общински дружества и директори на общински предприятия, ликвидатори и други.


Включени в дневния ред и обсъдени в заседания са 110 докладни. Взетите решения са 105 на брой – за бюджета на общината – 4, териториално селищно устройство, градоустройство и архитектура – 27, разпореждане и управление общинска собственост – 20, отпускане на средства за образование, култура и духовни дейности – 6, общински предприятия и фирми – 7, приемане, изменение и допълване на наредби – 4, програми, планове, стратегии – 6, кандидатстване с проекти за европейско финансиране – 6 и организационни – 25 бр.


На проведените през отчетния период заседания се разискваха и взеха решения по проблеми, свързани с развитието на града и селата, като част от тях са:


- Участие на община Ботевград с проектно предложение по Процедура BGLD-2.003 “Образование и грижи в ранна детска възраст“.


- Приемане информация за изпълнението на бюджета на община Ботевград към 30.06.2021 година.


- Правилник за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани е лечение на безплодие на лица, двойки във фактическо съжителство и семейства, е репродуктивни проблеми живеещи на територията на община Ботевград.


- Приемане на Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на община Ботевград за периода 2021-2024 година.


- Закупуване на камери за видеонаблюдение в Община Ботевград.


- Опускане на финансови средства от собствени приходи на община Ботевград за обект „Изграждане на нова сграда за разширение на детска градина „Здравец“ в УПИI ,кв.78 е. Литаково, общ. Ботевград“.


- Отпускане на средства за изготвяне на проектна документация и изграждане сградна газова инсталация и оборудване на котелно помещение в ДГ „Зора“, село Новачене.


- Отпускане на средства за закупуване на газов котел е бойлер за нуждите на ДГ „Синчец“ и ДГ „Звънче“ в гр. Ботевград.


- Отпускане на допълнителни финансови средства за еднократна енергийна помощ /дърва за огрев за 12 човека по 5 куб. м./ на военноинвалидите и ветераните от войните в общината през зимния период на 2021/2022 г.


- Отпускане на средства от собствени приходи на община Ботевград за закупуване и монтиране на 4 бр. климатизатори в сградата на кметство с. Скравена.


 - Отпускане на финансови средства от собствени приходи на община Ботевград, необходими за закупуване на лапароскопска апаратура за нуждите на МБАЛ Ботевград.


- Кандидатстване на Община Ботевград по Проект „Красива България“ на МТСП по мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура“.


- Кандидатстване на Община Ботевград в качеството си на проектен партньор МАГ - Ботевград по процедура BG05SFOP001-2.025 „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“.


- Актуализация на бюджета на община Ботевград за 2021 година.


- Отпускане на финансови средства за обект: Доставка и монтаж на газови конвектори е ВСГИ за отопление на салон на НЧ „Събуждане 1895“ във Врачеш.


С оглед спазване противоепидемичните мерки, във връзка е разпространението на COVID 19, заседанията на Общинския съвет се провеждаха без присъствие на външни лица, е осигуряване на предпазни средства и спазване на необходимата дистанция между общинските съветници.


През отчетния период - 01.07.2021 – 31.12.2021 г., няма нито едно провалено заседание поради липса на кворум, се посочва още в отчета, изготвен от председателя на местния парламент д-р Илин Черняшки. „Всички решения с протоколите от заседанията се изпращат в Областна администрация и Районна прокуратура в срок. Постоянните комисии към Общински съвет – Ботевград, работеха и се произнасяха със становища по всички насочени към тях материали.“ – се казва още в отчета.


От изнесената справка за посещаемостта на заседанията на ОбС и нейните комисии е видно, че трима общински съветници не участват в нито една постоянна комисия. Това са Петър Петров, Цветослав Захариев и Николай Велков. И тримата от МК ДИБО.


Съветникът, избран от листата на ПП ГЕРБ – Георги Канзов, е член на Постоянната комисия по социална политика и здравеопазване /ПКСПЗ/, но е пропуснал всичките й четири заседания.