Съветниците приеха Информация за готовността на учебните заведения през новата учебна 2013-2014 година. В нея се посочва, че общият брой на учениците в началото на годината е 3627 /2707 – в общинските училища и 920 – в държавните ПГТМ „Христо Ботев” и ТПГ „Стамен Панчев”/.
Като обезпокоителен факт се отчита, че изпълняващите ремонта по проект „Енергийна ефективност” по фонд „Козлодуй” – изпълнители от „Обединение ВОД”, в детските градини „Слънце”  и „Славейче” работят с бавни темпове. Децата от тези детски заведения са поети за обучение в останалите забавачници на територията на Ботевград.
Продължава ремонтът по същия проект в ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Санирането и довършителните дейности продължават в сградата на начален етап, като това се извършва поетапно и не дава никакво отражение върху провеждане на занятията в училище.
В Информацията се посочва още, че за новата учебна година на територията на общината са обхванати в подготвителни групи 388 деца. Общият брой на децата в обединените детски заведения, в които функционират яслени групи, и детска ясла „Здравец” е 1358.


Съгласно решение на ОбС от вчера, общината ще осигури 20 000 лева от собствени средства за външен експерт, който да контролира реализацията на проекта за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води в Ботевград и всички дейности, свързани с него. 80 на сто от сумата ще бъдат изплатена на четири равни вноски, на всяко четиримесечие от началото на проекта, а останалите 20 на сто – след приемане на окончателното плащане по финансовото искане на проекта.
По време на обсъждане на предложението Иван Гавалюгов се поинтересува как са определени лицето и размерът на възнаграждението, което то трябва да получи. Кметът Георги Георгиев отговори, че в случая не се изисква провеждането на конкурс или обществена поръчка.


2000 лева ще бъдат отпуснати за закупуване и монтаж на нова телефонна централа в общинската администрация. Съветникът Филип Филипов изрази мнение, че средствата са крайно недостатъчни за една модерна централа, каквото би трябвало да има общината, за да осъществява връзка с външни линии и при непредвидени ситуации.
„Ние не работим толкова бюрократично, както се е работило реди време. Централата трябва да е в помощ на административния персонал, който контактува с гражданите, министерствата и други институции”, каза в отговор Георги Георгиев.


Общината ще осигури от собствени приходи допълнителни средства за довършителни ремонтни дейности в детските градини „Слънце” и „Синчец”  и ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Общинският съвет подкрепи предложението за детските градини да бъдат отпуснати по 15 000 лева, а за училището – 60 000 лева.


От 1 октомври 2013 години общините Ботевград, Правец и Етрополе ще плащат 22.12 лв. за един тон депониран отпадък на регионалното депо.
В изготвената план-сметка е отбелязано, че депонираното количество смесени отпадъци за шест месеца е 6 427 тона.
Цената няма да рефлектира върху такса смет в Община Ботевград. Нямаме намерение да увеличаваме промилите от 1 януари следващата година  Така отговори Георги Георгиев на въпрос на съветничката д-р Веселка Златева.


ОбС подкрепи предложението на кмета за отпускане на 500 лева, необходими за животоспасяваща операция на наша съгражданка, която страда от рак на гърдата.


Местният парламент даде съгласие за промяна Подробния устройствен план /ПУП/ – План за регулация на част от кв. 70 по действащия регулационен план на Ботевград. Искането за ПУП е отправено от СД „Цеки Захариев и Сие”, представляване от Цеки Захариев, с цел закупуване на придаваема площ от общински терен. Той се намира до бензиностанцията на бизнесмена в района на спортна зала „Балкан”.


Общинският съвет прие план за работата си през четвъртото тримесечие на годината. В тази връзка съветникът Иван Гавалюгов предложи на сесията през декември общината да представи отчет за разпределението на допълнителните средства за спорт. Той обясни, че става въпрос за сумата от 200 000 лева, гласувана през юли тази година.


Д-р Марияна Горгачева предложи през ноември общината да организира среща между ОбС и проектантския екип на площад „Форум”. Кметът Георгиев отговори, че през същия месец ще покани целия екип от проектанти на откриването на обекта.