Петнадесет ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ взеха участие в дейност „Организиране на младежки марш сред природата в Сурдулица-Власина“ по проект СВ007.2.32.165 „Околната среда – бъдеще и отговорност на всички“ по Програма ИНТЕРРЕГ-ИПП ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ-СЪРБИЯ 2014-2020. Проектът е изпълняван от Туристическа организация на Община Сурдулица в партньорство с Община Ботевград, съобщава ppmg-botevgrad.bg.


В продължение на три дни златаровци съвместно с ученици от Гимназия „Светозар Маркович“ – град Сурдулица опознаха природните забележителности на местността Власина, която е обявена за защитена зона с изключителни характеристики още през 2006г. В програмата на младежите бе включен туристически поход до планината Букова глава (с надморска височна 1472м), преход до манастира „Свети Илия“ и лековития извор „Свети Никола“ (във Власинския рид), две екологични лекции сред природата и разходка с лодка по Власинското езеро, което е известно със своите плаващи торфени острови.


Срещата завърши с куиз въпроси, в които нашите гимназисти показаха отлични познания за флората и фауната в региона на обширното планинско плато Власина. И разбира се с много нови приятелства и в очакване сръбските ученици да върнат визатата в Ботевград през предстоящото лято.