Ръководството на шампиона Балкан Ботевград обяви причината, поради която "зелените" няма да вземат участие в квалификациите на Шампионската лига.


 Проблемът не е от спортно-техническо естество или финансово, а е свързан с едно от заложените правила в турнира - в момента в радиус от 20 километра от "Арена Ботевград" няма хотел, който да отговаря на изискванията на надпреварата.


По правилник край всяка зала, приемаща мачове от състезанието, трябва да има хотел с поне четири звезди, в момента единственият такъв в района - този в Правец - е в ремонт до декември 2022 година.


 Ето и какво обясняват от Балкан: "Бихме искали да потвърдим новината, че баскетболен клуб "Балкан" няма да участва през сезон 2022/23 в квалификациите на Шампионска лига, каквото право имаше след спечелването на титлата на България. Причината за неучастието са инфраструктурни изисквания, които клубът не покрива за място в най-силния клубен турнир на ФИБА. Изискванията на Шампионска лига са всеки участващ клуб да разполага с 4-звезден хотел в радиус до 20 километра от своята зала. 


 Поради ремонтна дейност на хотела, с който клубът работи основно в последните години, БК Балкан не може да изпълни основно изискване на турнира, както и да предложи алтернативен вариант. Това е и причината през месец юли националният отбор на България по баскетбол също да премести мачовете от третия прозорец на квалификациите за Световното първенство в друг град, който разполага с по-добри условия. Не смятаме, че пречката е причина Балкан да играе своите мачове на друго място, защото целта на баскетболния отбор е да радва жителите на Ботевград.


Надяваме се, че в близко бъдеще Ботевград ще има възможност да приеме отново форуми от най-високо европейско и световно ниво, а мъжкият баскетболен отбор на Балкан ще може да участва в европейски турнири от такъв ранг пред собствена публика.


 БК "Балкан" ще преследва своите амбиции за силно представяне в Европа във втория по сила турнир на ФИБА - Купата на ФИБА Европа, където се надяваме да отговорим на заложените условия като четири пъти участник в последните пет години. Целта на мъжкия отбор на "Балкан" в следващия сезон е да подобри своето представяне във ФИБА Къп, защита на шампионската титла на България и възможност да стане първият български отбор в групите на Шампионска лига. 


 С уважение, 


БК "Балкан"