Новата операционна система на Microsoft с интересното име Windows 7 се очаква да излезе през втората половина на 2009-та година. Това е 7-мата пусната версия на NT ядрото и затова версията ще се казва така.

При създаването на Windows Vista от Microsоft направиха много вътрешни промени, които бяха нужни за бъдещето развитие на платформата. Основно това бяха промени в сигурността (User Account Control), неща които съществуват и при Linux от край време. Много програми вече нямаха нужните "администраторски права" за да работят правилно и някой мързеливи разработчици не се погрижиха да вземат предвид нововъведенията в Vista и да променят програмата си за да работи правилно там.

Пренаписаният driver модел доведе до големи несъвместимостти на досегашните драйвъри с Vista и разработчиците трябваше да пренапишат драйвърите си - процес който отне прекалено много време, а някой по-малки фирми дори не го направиха изобщо или го направиха зле.

Windows Vista беше голяма стъпка напред, даже прекалено голяма и за това се налага толкова бавно и бива отхвърляна от много потребители. 

Windows 7 се опитва да промени това. При него няма чак такива големи архитектурни промени и се очаква, всичко което работи на Windows Vista (драйвъри, програми, gadget-и) да работи на Windows 7.

Целта на Windows 7 е извършване на промени на ниско ниво, такива които ще окажат видимо влияние върху използването на системата, без да се изисква каквото и да било от разработчиците на програмите. 

Промени на ниско ниво по ядрото ще позволяват по-висока производителност и енергоефективност. Windows 7 ще разпределя натоварването така между ядрата на процесора, че да може да "изключва" някой и с това да пести енергия.

Очакват се големи подобрения в производителността на стартиране на системата, чрез по-голяма паралезизация на различните процеси които стават тогава. Целта е да се използват максимално всички процесори са различни дейностти наведнъж, и в същото време да се извършва и дисковата активност - нещото, което е най-бавно в момента.

Чрез събиране на данни от различни проучвания, от Microsoft са разбрали че повечето потребители имат пуснати едновременно между 5 и 15 прозореца, като през повечето време работят с 2 от тях. Промените в потребителския интерфейс отразяват точно това. Взимайки предвид как е използвана системата през последните години, Microsoft взимат модела и работят по него за да подобрят начина, по които използваме системите си.

Най-забележими са промените по Taskbar-а (лентата със задачи), като там вместо различни ленти с програми (иконка и текст) вече има по-големи и по-хубаво различими иконки за всяка програма. Това изключително много прилича на dock-а при Mac OSX. Различните иконки могат да бъдат размествани и всяка една групира всички прозорци на  дадената програма. Програмите използващи табове като Internet Explorer, Mozilla Firefox и други ще могат чрез използване на API да поставят "виртуалните си прозорци" (табовете) там. При натискане на дясно копче на някоя от иконките, излиза меню с често използвани функции за програмата. Това ще става без каквото и да било усилие от разработчиците на програмата. Въпреки това, ако те искат да поставят свой собствени функции там, ще могат да го направят чрез използването на API.

Други промени са тези по Explorer. Появил се е разделът Libraries за по-добро организиране на различните типове файлове. Целта е да се показват различни "изгледи" за различните типове файлове, без значение къде се намират те. Това е нещо като идеята за файловата система WinFS, с разликата че отзад не стой сложна база данни.

Windows 7 със сигурност ще се наложи много по-лесно от Vista след като няма да прави големи архитектурни промени и да усложнява живота на разработчиците. Обещанията за по-голяма производителност, енергоефективност и ефективност на работата го правят една солидна операционна система.