Общината ще обяви срока, в който ще се приемат заявленията по образец и приложените към тях документи


На разяснителна среща, която се състоя на 16 ноември в зала “Ботевград“ в общинската администрация, бяха представени насоките за кандидатстване за финансовата помощ  за енергийно и техническо обследване. Със средствата, в размер на 2 лева /без ДДС/ на квадратен метър разгърната застроена площ,  Община Ботевград ще подпомага сдруженията на собствениците в етажна собственост. Максималният размерът на помощта е определен на база направен анализ от предходни енергийни и технически обследвания на жилищни сгради. В случай, че сдружението сключи договор с фирма, която предлага по-висока цена, то ще трябва да покрие разликата със собствени средства. Ако сградата получи одобрение за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост, разходите за енергийно и техническо обследване ще бъдат възстановени. Програмата финансира тези дейности с 5.10 лв. /без ДДС/ на квадратен метър разгърната застроена площ.  


Първото по важност условие за осигуряване на финансовата помощ за енергийно и техническо обследване е да бъде регистрирано сдружение от собствениците на жилищата в сградата, съответно то да бъде вписано в Община Ботевград или в регистър Булстат. Жилищната сградата трябва да бъде многофамилна – да има най-малко четири самостоятелни обекта на различни собственици, и да отговаря на дефиницията за такава, както е заложено в Закона за устройство на територията. Това са част от задължителните изисквания за отпускане на финансовата помощ. Предимство ще се дава на по-големите сгради. Максимален брой точки ще получат жилищните сгради с над 72 апартамента. Сдруженията, регистрирани с най-много участващи, също ще получат най-много точки, както и тези, участвали в предходна процедура за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Изискванията са съобразени с критериите за оценка, заложени в проекта с насоките за кандидатстване за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. От общинската администрация уточниха още, че в случай на промяна на насоките, от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, условията за кандидатстване по процедурата за финансова помощ за енергийно и техническо обследване също ще бъдат променени.


На сайта на Община Ботевград ще бъдат качени документите за кандидатстване, като те включват заявление по образец, протокол от проведено общо събрание, в който трябва да бъдат описани взетите решения. Участващите в събранието трябва да са съгласни за кандидатстване пред Община Ботевград за помощта, да упълномощят представител на сдружението да подаде необходимите документи, както и да се открие банкова сметка на сдружението.
Също така Общината ще обяви начална и крайна дата за кандидатстване за финансовото подпомагане.


Комисия, определена със заповед на кмета, ще разглежда постъпилите документи, като в рамките на една седмица ще връща отговор на сдруженията. При установяване на пропуски в документите, сдруженията ще имат на разположение едноседмичен срок да ги отстранят. Класирането ще се извършва в низходящ ред. Комисията ще излиза с предложения до кмета на общината за сключване на споразумения до изчерпване на финансовия ресурс от 200 000 лева, гласуван от местния парламент.   


“Мисля, че избрахме едни много удачен и гъвкав механизъм, по който да осигуряваме финансиране на сдруженията на собствениците. По референтните стойности на обследванията, които ние бихме финансирали – 2 лв., без ДДС, изчислено означава, че за около 84 000 квадратни метра разгъната застроена площ има осигурен финансов ресурс“, заяви кметът Гавалюгов. Той посочи, че съшествува възможност, при особено голям интерес и при възприемане, че е целесъобразно, да се допълни този финансов ресурс, за да бъдат включени повече на брой сдружения на собствениците и по-голяма разгърната застроена площ, която ще бъде обследвана, а впоследствие - санирана.


Иван Гавалюгов обърна внимание, че за извършване на енергийно и техническо обследване на сградите трябва да бъдат наети лицензирани фирми, регистрирани в Агенцията за устойчиво и енергийно развитие.  


“Ако проектните предложения на сградите не бъдат класирани по програмата за саниране, няма загуба на средства и на време за извършване на енергийно и техническо обследване, респективно издаване на технически паспорт, тъй като в предстоящия програмен период мерки за енергийна ефективност  са сериозно залегнали като средства и проекти, които ще бъдат финансирани по европейските програми. Очаква се и национална програма в бъдеще“, подчерта градоначалникът.


По време на срещата кметът Иван Гавалюгов уточни, че все още няма официално утвърдени насоки за кандидатстване за въвеждане на мерки за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост, в частта саниране.
Съгласно официално прессъобщение на МРРБ от 16 ноември, програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради по Плана ще стартира до две седмици.