В дневния ред на предстоящото заседание на Общински съвет е внесена докладна записка, с която Община Ботевград иска съгласие, за да кандидатства с проектно предложение по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Грижа в дома“ към програма “Развитие на човешките ресурси“. Целта е да се осигури подкрепа в домашна среда за хора с увреждания и възрастни граждани, зависими от грижи. 


Община Ботевград ще възложи услугата за изпълнение на отдел “Хуманитарни и социални дейности“, в съответствие с изискванията на решението за Услуги от общ икономически интерес. 


Чрез процедурата “Грижа в дома“ ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Услугите ще се предоставят на нуждаещите се за период от 12 месеца и ще включват доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, профилактика на здравето и социално значими заболявания и съдействие, предоставяне на психологическа подкрепа. 


По мярката ще бъде осигурен транспорт на персонала от и до домовете на хората в нужда, както и обучения на служителите. 


Мярката “Грижа в дома“ е с общо бюджет 175 милиона лева. Проектни предложения могат да подават общините в Република България.