Община Ботевград възнамерява да подготви и подаде проекти за модернизация на четири допустими учебни заведения – ОУ “Н. Й. Вапцаров“, ОУ “Васил Левски“ – Ботевград, ОУ “Отец Паисий“ – Врачеш и ОУ “Любен Каравелов“ – Трудовец. Това става ясно от докладна записка, с която общинската администрация иска съгласието на местния парламент да кандидатства по процедура “Модернизация за образователната среда“ , финансирана от Националния план за възстановяване и устойчивост. Допустими кандидати по тази процедура са общини за общински училища, детски градини и държавни училища, които съгласно Методологията за приоритизиране на обектите от образователната инфраструктура на територията на Република България са разпределени в пет групи въз основа на следните критерии: общ брой ученици; изменение в броя на учениците; средищно училище; защитено училище. За община Ботевград, съгласно Методологията и изискванията по процедурата, допустими общински училища, за които през последните 5 години не е осъществяван основен ремонт, реконструкция, основно обновяване, пристрояване, надстрояване с финансиране от общинския бюджет, бюджета на Европейския съюз или друга донорска програма, са четирите училища, посочени по-горе в текста.


Процедурата е разделена на два компонента – за училища с 301 и повече ученици, обучаващи се в дневна форма на обучение, които попадат в първа или втора група на съответния вид училище с максимален бюджет от 4 500 000 лева, и за училища, в които се обучават между 151 и 300 ученици в дневна форма, независимо в коя от петте групи на съответни вид училище, като максималният бюджет е 2 500 000 лева.


Безвъзмездната помощ е 100% за допустимите разходи по проекта. Основен ремонт, реконструкция, основно обновяване, пристрояване, надстрояване на училището, но само е необходимо за преминаване на едносменен режим на обучение. Задължително е изпълнението на всички енергоспестяващи мерки. 


Основната цел на процедурата е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, иновативна, подкрепяща и мотивираща образователна среда, която съдейства за подобряване на образователната резултати на децата и учениците.


Крайният срок за подаване на проектните предложени е 20 февруари, се посочва в докладната до Общинския съвет. 


В дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе следващия четвъртък, е включена и докладна, за отпускане на общо 57 120 лева за технически и енергийни обследвания и за извършване на проектиране на четирите сгради от образователната инфраструктура.