В ОбС е внесен проект на Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Ботевград. Подзаконовият нормативен акт е изготвен от временна комисия, създадена с решение местния парламент от май месец миналата година. В нея влизат девет общински съветници. 


Целите, които се поставят с Наредбата, са прецизиране на критериите при оценка на постиженията на спортните клубове и постигане на законосъобразност, обективност, публичност и прозрачност при финансиране на спортните клубове на територията на община Ботевград чрез създаване на ясни условия за финансовото им подпомагане. То се осъществява с предвидените средства в бюджета на Община Ботевград.


Спортните клубове, които кандидатстват за финансиране, трябва да отговорят на следните условия: да са вписани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност със седалище на територията на община Ботевград и развиващи спортна дейност на територията на община Ботевград; да са регистрирани в Националния регистър на спортните организации на Министерството на физическото възпитание и спорта; да имат валидно членство в съответна лицензирана спортна федерация; да водят активен тренировъчен процес и да участват в състезания, включени от съответната спортна федерация в Държавния спортен календар и в мероприятия от Общинския спортен календар; да нямат финансови задължения към общината и държавата; да водят отчетност според изискванията на Закона за счетоводството и Националния счетоводен стандарт.


Право на финансово подпомагане имат спортни клубове, които имат треньори с професионална правоспособност, вписани в регистър на треньорските кадри към съответните федерации и съюзи, или притежаващи международни сертификати за правоспособност. 


В годината за кандидатстване за финансиране спортните клубове трябва да са регистрирани и да са развивали дейност минимум една година преди това. Не се подпомагат спортни клубове, регистрирани като търговски дружества, както и професионални спортни клубове, Не се подпомагат спортни клубове, на които Община Ботевград е отдала за ползване стопански обекти, приходите от които остават за клуба. Не се подпомагат и спортни клубове, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза. 


В чл.9 на Наредбата за посочени критериите за разпределение на средствата за подпомагане дейността на спортните клубове: постигнати резултати в Международния спортен календар и Държавния спортен календар за предходната година – състезатели на спортни клубове, участвали и класирани в държавни, европейски и световни първенства за предходната година; Стимулиране развитието на детско-юношеския спорт в община Ботевград – обхват на състезатели и отбори по възрастови групи на спортните клубове; Организиране и провеждане на спортни прояви на територията на община Ботевград; Организиране и провеждане на състезания и турнири, включени в Ученическия спортен календар през предходната година. 


Финансирането ще става по процедура, която ясно е разписана в Наредбата. С нея се определят и необходимите документи за кандидатстване за финансово подпомагане от Община Ботевград.


Контролът върху отчетените от спортните клубове средства ще се осъществява от Дирекция “Счетоводна дейност и бюджет“ при Община Ботевград. За установени неправомерно отчетени разходи ще се изготвя становище. При установени нарушения по отчитане на разходи за предоставените средства, спортните клубове възстановяват в пълен размер средствата по нередовно отчетените документи и/или на недопустимите разходи, в едно със законната лихва от датата на получаване на финансовите средства до възстановяването им на Община Ботевград. 


Пълният текст на проект на Наредба за условия и реда за финансово подпомагане на спортните клубове в община Ботевград ще бъде обсъден на редовното заседание на Общинския съвет този четвъртък.


Миналата година Община Ботевград отпусна 180 000 лева за подпомагане дейността на спортните клубове, които са 16 на брой. Средствата бяха разпределени от временна комисия, съставена от общински съветници,  но без разписани критерии, което доведе до внасяне на предложение за изготвяне на подзаконов нормативен акт с местно действие.