Проект за изменение на Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград е внесен за обсъждане и гласуване в местния парламент.


С чл. 27 от Наредбата е допусната възможност за платено паркиране “Служебен абонамент“, при съответните подборно описани условия. Съгласно ал.8 на чл.27 таксата за едно паркомясто при режим на платено паркиране “Служебен абонамент“ е 60 лв. с включено ДДС на месец. Общината предлага “за лицата, които желаят да ползват паркомясто при режим на платено паркиране “Служебен абонамент“ за 1 година, таксата да бъде по-ниска, като се дължи предварително и в пълен размер“. Предложението  е годишната такса да бъде в размер на 504 лева с включено ДДС.


С промяната лицата, които желаят да ползват паркомясто при режим на платено паркиране “Служебен ангажимент“, ще имат интерес да го ползват дългосрочно, като предплащат съответната такса. От друга страна за Община Ботевград административната тежест ще бъде по-малка, тъй като ще има възможност за годишно, а не за месечно отчитане, се посочва в докладната записка.


Предлаганият проект за изменение и допълнение на Наредба 1 е изготвен в съответствие с нормативните актове от по-висока степен, както и с актовете на европейското законодателство – в съответствие с разпоредбите на Европейската харта за местно самоуправление и директивите на Европейската общност, свързани с тази материя.


Предложението е включено в дневния ред на редовното заседание на ОбС, което ще се проведе на 27 април.