Бразилски футболен отбор от Гуарапуава ще носи името "Мариупол" и ще играе с цветовете и емблемата на украинския отбор, който беше разпуснат след началото на войната и унищожението  на града. "Бател" от щата Парана, съобщи, че по този начин иска да запази "Мариупол". В бразилския град има голяма украинска общност, а местните са решили да покажат солидарност към един от най-засегнатите градове във войната.


След нападението и стадионът, и тренировъчните бази на "Мариупол" бяха унищожени.


"Клубът представя идентичността на нашата общност, а нашата общност е 70% украинци и хора от украински произход. Украйна винаги е подкрепяла бразилските таланти и стана важна врата за играчи от Бразилия към европейския пазар. Това е най-малкото, което можем да направим, за да запазим клуба им жив и да дадем надежда на украинците по целия свят", каза президентът на "Бател", вече ФК "Мариупол", Алекс Лопес.


Клубът направи специален сайт за смяната на името, като в съобщението се посочва, че местната украинска общност е най-голямата в Южна Америка.


"19 март 2022 беше денят, в който мач не се състоя. "Мариупол" трябваше да приеме "Колос" на стадиона си "Володимир Бойко", на 57.3 км от руската граница. След безмилостните атаки на руската армия градът е оставен в руини. Тренировъчният център беше бомбардиран. Кампусът на клуба се превърна в казарма на врага. А отборът, който беше символ на обединение и идентичност, спря да съществува. Но футболът не е само игра. Това е жизненоважна необходимост за съществуването ни като хора. В най-мрачни времена футболът е символ на надежда за по-светло бъдеще. Година по-късно футболът на Мариупол ще продължи да живее в страната на футбола. Ще задържим ФК "Мариупол" жив и ще прекръстим "Бател", пишат от клуба.


В съобщението се казва, че бразилският тим ще носи името и цветовете, докато украинският се възстанови отново в дома си.


"Футболът е символ на съпротива. Винаги е бил обединяваща сила, когато трябва да събере хората заедно. Футболът е спирал много войни. Но никоя война няма да спре духа на футбола. Ще се погрижим за ФК "Мариупол", докато украинците могат отново да отидат на стадион "Володимир Бойко", за да гледат как играе техният отбор."


Андрий Санин, вицепрезидент на разпуснатия украински клуб, благодари на "Бател".


"Войната беше толкова опустошителна за нашия град, но да имаме футболен отбор, който е на половин свят далеч от нас, но предлага да запази името ни живо в тези мрачни времена - невъзможно е да изразя какво означава това за нас", каза Санин.


ФК "Мариупол" няколко пъти игра квалификации в европейските турнири, за последно в Лига Европа през сезон 2019-2020.