В местната болница вече функционира нов съвременен томограф - модел SOMATOM Scope Power 32-срезова конфигурация на стойност 299 880 лева. Новата апаратура е произведена от един от най-престижните фирми за  медицинска техника в световен мащаб. 


“Старият скенер беше едносрезов, закупен през 2004-2005 година. Новата апаратура позволява изследванията да стават доста по-бързо и доста по-прецизно, за да могат нашите лекари точно да диагностицират проблема и за да се въведат нови методи за по-бързо лечение на пациентите, обясни управителят на лечебното заведние Орлин Цветков. -Адмирации за нашите специалисти, за това че, въпреки ремонтните дейности през миналата година и подмяната на апаратурата, лекуваха хората и не се стигна до затваряне на отделения“, допълни той.


Томографът е закупен с финансовата подкрепа Община Ботевград, която е осигурила 50 000 лева, „Интегрейтид Микро-Електроникс България" ЕООД с 11 000 лв. и фирма „Вес&Тон“ ООД – Ботевград  с 10 000 лв. Останалата част от сумата е от собствени приходи на МБАЛ – Ботевград. Със средства на болницата е извършен и ремонт на помещението, в което е монтирана апаратурата.


Кметът Иван Гавалюгов и управителят на болницата Орлин Цветков благодариха на двете фирми за оказаната финансова помощ. 


“Използвам възможността да благодаря на двете фирми, които се отзоваха на поканата на г-н Цветков да помогнат според възможностите си за закупуване на въпросната апаратура. Вярвам, че със съвместните усилия на болницата, общината и на местния бизнес ще успеем по-бързо да подобрим материалната база на МБАЛ - Ботевград, що се отнася до апаратурата“, каза Иван Гавалюгов. 


Оборудването на болница със съвременна апаратура допринася за подобряване на качеството и съвременното лечение на пациентите и създава подходящи условия за работа за лекарите и привличането на млади специалисти.