В проектите са включени мащабни ремонти на пътна инфраструктура и качествено почистване на речните корита


Областният управител Юлиян Леков представи пред народните представители от Софийска област Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИПИ) в региона, финансирани със средства от Европейския съюз, други международни програми или от Държавния бюджет. В срещата участваха народните представители д-р Александър Симидчиев, Валентин Милушев, Валентин Тончев, Марин Маринов и Младен Маринов, зам.-областният управител Иван Димитров и Николина Чапанова, директор "Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС" в Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщава пресцентърът на Областната администрация.


КИПИ предвижда възстановяване на проводимостта на речните корита в урбанизираната и извън урбанизираната територия на областта, както и сериозно подобряване на транспортната инфраструктура в региона. Други проекти са свързани с развитието на туризма и доставката на медицинска техника.


Пред народните представители областният управител открои ключовото значение на два транспортни проекта, които според него са важни не само за областта, но и за националната пътна свързаност между регионите в страната. Първият е извършването на рехабилитация на път II-37 „Етрополе – Златица“, по-популярен като „Кашана“, който от десетилетия е в много лошо състояние, а в същото време може решително да подобри свързаността между Северна и Южна България. Вторият мащабен пътен проект е основният ремонт на път І-8 (Калотина – София – Пловдив) на територията на общините Елин Пелин, Ихтиман и Костенец.


В края на срещата г-н Леков благодари на народните представители, отзовали се на поканата му и изрази надежда тези разговори за подобряването на условията на живот във всички 22 общини на Софийска област да станат регулярни. Ръководството на Областната управа и народните представители се съгласиха, че представената Концепция е полезна за развитието на целия регион и на нейната основа може да се търси изработването на цялостна стратегия за неговото икономическо развитие.