На Богоявление в община Етрополе отново спазиха традицията и се включиха в ритуалното хвърляне на кръста. В миналото този празник е един от най-почитаните в нашия град, а тази година е 17-та от възстановяването на ритуала. Десетки жители на града се събраха в местността „Синия вир“, а най-смелите скочиха в ледените води  и се хванаха на мъжкото хоро под звуците на гайда и тъпан. Светият кръст, хвърлен от отец Емил, бе спасен от Симеон Петров, който за трети път стана победител.


„Чувствам се по уникален начин. Този момент дава някаква необяснима енергия и кара съзнанието да влиза в друга орбита.  Дори да не се вземе кръста, самото участие се усеща като нещо свято!“, заяви Симеон. 


Голямата награда му бе връчена от Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който го поздрави и му пожела здравето и успеха да го следват през цялата година. Кметът поздрави всички присъстващи с празника Богоявление и пожела на всички именници здраве, щастие и благодат в семействата.


В ритуала участваха общо 19 безстрашни мъже. Те също получиха парично възнаграждение. Сред тях бе и депутатът от 49-то Народно събрание Марин Маринов, редовен участник при ваденето на кръста. Той също поздрави съгражданите си и дари своята награда на игумена на Етрополския манастир.


В днешния светъл празник се включиха и четирима малчугани – Велизар, Боян, Дани и най-малкият Симеон, който е едва на година и половина.


Официални гости на церемонията бяха заместник-кметовете на Община Етрополе инж. Ивайло Георгиев и г-жа Станка Димитрова, кметски наместници и служители на Общинска администрация.


За доброто настроение на  всички присъстващи се погрижиха Клуб Традиция, ТА „Балканска младост” и Духова музика – Етрополе. След традиционната програма, Община Етрополе бе организирала почерпка за всички присъстващи за здраве и благоденствие