С поредно голово шоу зарадва Барселона, като този път изкупителна жертва в десетия кръг на Примера беше Валядолид, а основен герой Самуел Ето'о със своите четири гола за крайното 6:0. Камерунецът се разписа в 12-ата, 30-ата, 42-рата и 44-ата минута. Другите две попадение отбелязаха Гудьонсен (72) и Анри (83). Друг голям герой днес - Лионел Меси, не можа да се разпише, но не остави съмнение в гениалността си. С победата Барса свали от върха Реал Мадрид, който издържа там едва 120 минути. Ето'о вече има цели 13 попадения в Примера, като в последните си четири срещи на "Камп Ноу" е вкарал цели 11 гола.

Каталунците трябваше да се справят без контузените Иниеста и Абидал. Наставникът на "блаугранас" Пеп Гуардиола заложи на триото Меси-Анри-Ето'о, което развинти отбраната на гостите. Още в седмата минута засада спря Меси при първото опъване на мрежата. Барса наложи традиционния си стил на силна преса по целия терен, като многоходовите акции се редуваха с бързи отогравания пред наказателното поле.

Така последва канонада от изстрели към вратата на талантливия Асенхо. В 12-ата минута Самуел Ето'о загатна какво ще причини Валядолид с първото си попадение. Камерунецът беше изведен прекрасно отАлвеш, преодоля защитник и матира стража със силен удар между краката. В 26-ата минута магьосникът Меси даде прецизен пас към Саму с външен фалц, но топреализаторът пропусна да се разпише.

Това той стори в 30-ата минута, когато разтреля вратаря при добавка след шут на Анри. В 36-ата минута много дейният Тиери Анри преодоля вратаря Асенхо, но в решителния момент не центрира прецизно. В края на полувремето обаче се заформи втора серия на наказателната акция на Ето'о, който само в рамките на две минути покачи головия си актив в срещата на четири попадения. Първо в 42-рата след пас на Меси африканецът предоля вратаря и търкулна топката в мрежата, а секунди по-късно отново след подаване на аржентинеца и неумела намеса на защитниците стрелецът покачи на 4:0.Гостите също създадоха някои добри положение, но атомната атака на Барса засенчи техните изяви.

Второто полувреме започна с натиск на Валядолид, който за пет минути беше успокоен. След него продължи рециталът на Барса от първата част. Самуел Ето'о на два пъти можеше да вкара пети гол, но не успя. В 59-ата минута бойкият Дани Алвеш изкопчи една топка и центрира хубаво към Саму, който с глава заби топката в земята, но не и в мрежата. В 71-вата минута грешка в защитата на Валядолид позволи на Гудьонсен да прехвърли вратаря за 5:0. Исландецът можеше да подаде към непокрития Ето'о, но се забави и сам реализира.

Трибуните на "Камп Ноу" празнуваха бурно и оформиха страховита мексиканска вълна. Барса продължи да гази и да няма милост срещу обезкървените гости. В 83-ата минута Тиери Анри вкара дългоочаквания си гол в мача след пробив на резервата Хлеб и зверския удар на Тити от метър на празна врата за 6:0. Резултатът спокойно можеше да е двуцифрен, но каталунците пощадиха с пропуски тима от Кастийя и Леон. Гол на Меси беш отменен, а редица положения пропиляни с лека ръка.  

Така Барса ще остане лидер и след десетия кръг с актив от 25 точки. Каталунците вече са отбелязали цели 34 попадения за десет кръга в Ла Лига и имат заплашителната голова разлика 34:8.

Самуел Ето'о пък стана първият футболист на Барса с ччетири гола в един амч след Патрик Клуйверт в срещата с Тенерифе преди седм години. 

 

БАРСЕЛОНА - ВАЛЯДОЛИД - 6:0
1:0 - Ето'о (12)
2:0 - Ето'о (30)
3:0 - Ето'о (42)
4:0 - Ето'о (44)
5:0 - Гудьонсен (72)
6:0 - Анри (83)
БАРСЕЛОНА (4-3-3):
Валдес; Д. Алвеш, Пике, Маркес (68 - Касерес), Пуйол; Гудьонсен (72 - Кейта), Туре Яя, Шави Ернандес; Меси, Ето'о (75 - Хлеб), Анри;
Старши-треньор: Жосеп Гуардиола
ВАЛЯДОЛИД (4-2-3-1): Асенхо; П. Лопес, Нано, Гарсия Калво, Маркос; Алваро Рубио, Медунджанин (46 - Агире); Дорадо, П. Леон (46 - Канобио), Сесма (84 - Ескудеро); Гойтом;
Старши-треньор: Хосе Луис Мендилибар
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Туре Яя (Б); Дорадо (В);
СЪДИЯ: Тейшера Витиенес
СТАДИОН:
"Камп Ноу", Барселона (Каталуня, Испания)