Проведе се заседание на Консултативния съвет по туризъм


На 26 февруари в Заседателната зала на Община Етрополе се проведе 31-то заседание на Консултативния съвет по туризъм (КСТ). Заседанието  откри зам.–кметът на Община Етрополе Паолина Цанова, която е новият председател на КСТ. Цецка Александрова, ст. експерт „Туризъм“ и секретар на КСТ, направи отчет за разпределението на събрания туристически данък и такса категоризация за 2023 г. и представи предложение за разпределение на средствата от заложените приходи за 2024 г.


Общият брой на туристите, посетили Етрополе през миналата година, е 7 787, от които 1016 са чужденци. Броят на реализираните нощувки за същия период са общо 13 233. От тях 11 812 са от българи и 1 421 са от чужденци. Събраният туристически данък от нощувки е 5585 лв. В сравнение с предишни периоди се наблюдава сериозно увеличение на чужденците, посетили нашия град, коментираха присъстващите на срещата. През 2023 г. са направени 19 категоризации, 15 от които са на заведения за хранене и развлечения и 4 на места за настаняване.  До 31.12.2023 г. събраните средства от такса категоризация са 5010 лв. Събраните средства от туристическия данък са изразходвани основно за реклама на туристическия продукт на Общината, в това число и участие на туристически изложения и борси. През 2024 г. е заложено да се съберат 3500 лв. от туристически данък и 4000 лв. от такса категоризация.


„За да се развива един добър туризъм, трябват средства. Ясно е, че само тези не са достатъчни, но ще търсим възможности за дофинансиране“, заяви зам.-кметът Паолина Цанова. Председателят на „Тур Клуб Ремарк“ Нико Заричинов препоръча да се завиши туристическия данък и да се проведат експертни срещи на Общинска администрация с представители на туристическия бранш. „Предстоят доста промени в сферата на туризма,  които в момента се обсъждат в Народното събрание и след като се гласуват, ще имаме грижата да ви запознаем с тях“, допълни Нико Заричинов. Кати Дочева, председател на туристическо дружество „Туризъм, спорт и екология Етрополе” апелира за включването на повече хора в почистването и облагородяването на етрополската Еко пътека и на други възлови места, които са част от туристическите маршрути.


Следващото заседание на Консултативния съвет по туризъм ще се проведе в края на годината.


Източник: Общината