В Общинския съвет е внесен проект за изменение и допълнение в Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги.


Наредбата регламентира издаването на удостоверения за идентичност и търпимост. В един имот е възможно да има повече от един строеж и заявителят да иска издаването на удостоверение за идентичност и търпимост за два или повече строежа, но към настоящия момент не е предвидена такава възможност. Поради тази причина Община Ботевград предлага изменение в чл. 38, т. 26 и т.28 на Наредбата. Цената за издаване на удостоверение за идентичност за един строеж в имот си остава 30 лева. За всеки следващ строеж заявителят ще заплаща по 30 лева. Запазва се и цената за издаване на удостоверение за търпимост за един строеж в имот – 100 лева, за всеки следващ строеж в същия имот ще се заплаща по 100 лева. 


Съгласно чл. 4, ал. 1 от Наредбата размерът на местните такси и цени на услуги се определя при спазване принципа на възстановяване на пълните разходи на Община Ботевград по предоставяне на услуги. В връзка с това се предлага да бъдат актуализирани размерите на цените на някои от услугите  в чл. 53, както и прецизиране на текстовете с оглед приложимостта им: за разрешение за сеч в частен имот – от 3 лева да стане 5 лева на корен и от 5 лева да стане 10 лева на корен за отсичане на орех; за издаване на разрешително за почистване от дървесна растителност на пасища, ливади и орни земи, отдадени под наем на земеделски стопани – от 50 лева да стане 60 лева; за дървесина, добита извън горските територии, собственост на Община Ботевград – от 15 лева да стане 30 лева на пространствен кубичен метър; кубиране, маркиране с транспротна марка на дърва за огрев /лежаща маса/ и издаване на електронен превозен билет – от 5 лева на издаден превозен билет да стане 5 лева на пространствен кубичен метър; кубиране, маркиране с транспротна марка на строителна дървесина и издаване на електронен превозен билет – от 10 лева на електронен превозен билет да стане 10 лева на плътен кубичен метър. 


В Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община Ботевград са определени: такси при извършване на търговска дейност на открито, за разполагане на меси, столове за сервиране на храни и напитки и стационарно търговско оборудване пред търговски обекти; такси за ползване на тротоари, площади, улични платна и други обществени терени за разполагане на строителни материали. Техният размер не е променян от 2003 год., когато с решение на ОбС е приета Наредбата. От 2010 год. не е променяна и таксата за продажба на зеленчуковия пазар в Ботевград. Позовавайки са данни на Националния статистически институт, Община Ботевград предлага тези такси да бъдат актуализирани с процент близък до процента на инфлация за съответния период. 


Ал.4, т.6.1. се изменя, както следва: При извършване на търговска дейност на открито за разполагане на маси, столове за сервиране на храни и напитки и стационарно търговско оборудване пред търговски обекти:


на ден за квадратен метър


първа зона – от 0,60 лв. става 1.20 лв.; втора зона – от 0.50 лв. става 1 лв.; в трета зона – от 0,40 лв. става 0.80 лв.; в селата – от 0.30 лв. става 0,60 лв. 


на месец за квадратен метър


първа зона – от 10 лв. става 20 лв.; втора зона – от 8 лв. става 16 лв.; трета зона – от 6 лв. става 12 лв.; в селата – от 5 лв. става 10 лв. 


Ал.4, т.9 се изменя, както следва: За ползване на тротоари, улични платна и други общински терени за разполагане на строителни материали:


на месец за квадратен метър 


първа зона – от 1 лев става 2 лева; втора зона – от 0.80 лева става 1.60 лева; трета зона – от 0,60 лева става 1,20 лева; в селата – от 0,50 лв. става 1 лев.


Таксата за продажба на зеленчуков пазар - Ботевград да се промени, както следа: от лек автомобил - от 10 на 15 лева на ден; от товарен автомобил или ремарке - от 20 на 30 лева на ден.  


Създава се нова алинея 7 в Наредбата, в която се посочва, че таксите са без включен ДДС. 


Докладната с предложените промени е включена в дневния ред на редовното заседание на местния парламент, което ще се проведе в четвъртък – 29 февруари.