Преди няколко дена шведите от Ericsson споделиха своите постижения в областта на пазара за мобилни широколентови услуги и разкриха част от своите планове за бъдещето, съобщава MobileBulgaria.

Компанията активно разработва мобилни, базови станции и други продукти поддържащи новите технологии HSPA evolution и LTE (long term evolution), които ще позволят достигането на мобилни скорости надхвърлящи 100Mbps.

Интересно е и виждането на компанията за телефоните на близкото бъдеще - през 2012 година.

Според Ericsson само след три години ще може да ползваме телефони снабдени с 12МР или 20МР камера способна да записва HD видео, дисплей с XGA (1024 х 768) резолюция, процесор работещ на 1GHz и обменящи информация със скорост 100Mbps чрез LTE.

От Ericsson смятат че преминаването към новите устройства е постепенно - сегашната HSPA технология предлага максимална скорост на трансфер от 7.2Mbps, като на нея са базирани услугите на 59 комерсиални мобилни мрежи. От тях 38 работят с оборудване на Ericsson.

Сега очакваме налагането на HSPA evolution - разширена версия на HSPA, която ще вдигне максималната мобилна скорост до 21Mbps.

Според Йонас Лундщед, мениджър в Ericsson, навлизането на LTE ще зависи от региона - първо новата технология се очаква в Япония и други страни, докато е много райони за известно време ще доминират HSPA и HSPA evolution.