Ябълковата градина в Радотина на “Яблена натура“ не е пострадала от градушката. И не само защото над дърветата има опъната мрежа. Вече втора година стопанството разполага с оръдие против градушки, високотехнологично съоръжение, какво има само на няколко места в България. 


“Това е последно поколение иновативна инсталация, която изстрелва специален газ, който внасяме от Румъния – разказва собственикът на “Яблена Натура“ – Цветан Цеков. –Над нашите масиви се образува невидим облак. От високото налягане, което нагнетяваме в стратосферата, разкъсваме връзките в зареждащите се ледени кубчета. В резултат те се втечняват и падайки на земята в най-лошия случай са във вид на суграшица“ – допълва той. 


Инвестицията не е никак малка за подобно оръдие, но пък спасява продукция за милиони левове. 


“Миналата година няколко пъти разбивахме градоносни облаци. Преди 10 дни също имаше образували се суперклетки над Ботевградско. Мога да кажа, че откакто имаме оръдието, градушка в Радотина и близките землища не е падала“ – коментира още Цветан Цеков.


В предишни години обаче стопанството е търпяло големи загуби от природни бедствия. 


“Да не влизаме в конспиративни теории какъв е произходът на тези апокалиптични явления, но е факт, че те зачестяват. Стават и все по-брутални. За съжаление това е новата нормалност и трябва да се адаптираме. Инвестирането в подобни съоръжения е начин да защитим земеделската продукция“, категоричен е Цветан Цеков. 


Сн.: Рио Агро