Бразилката с български корени Дилма Русеф може да стане следващият президент на най-голямата и силна в икономическо отношение страна в Южна Америка – Бразилия.

Г-жа Русеф вече си осигури подкрепата на настоящия държавен глава Луис Инасио Лула да Силва

В интервю за италианския вестник „Република“ харизматичният бразилски лидер е категоричен: „Искам Бразилия след мен да бъде управлявана от жена и вече съществува подходящата личност. Това е Дилма Русеф. Ще предложа на моята партия да я избере за кандидат, но да спечелим, няма да е лесно. В политиката сценариите се сменят много бързо“.

В Латинска Америка вече е имало потомък на български имигранти, който е претендирал за най-висшия пост. Това е легендарният революционер Теодоро Петкоф, който през 60-те години на миналия век е почти толкова известен, колкото и Ернесто Че Гевара.

За последен път Петкоф, който Франс прес определи като „социалистическа икона“, бе кандидат за президент през 2006 г., когато се осмели да предизвика не кой да е, а самия Уго Чавес (наистина впоследствие се отказа в ползата на единния опозиционен кандидат, който загуби).

Също както именития ни сънародник от Венесуела, преди да стане легален политик, г-жа Русеф е партизански лидер и борец срещу бразилската хунта.

Тя е родена на 14 декември 1947 г. град Белу Оризонте. Баща й - Петър Русев - е от български произход.

През 20-те години на ХХ век той е бил свързан с Комунистическата партия в България, а през 1929 г. напуска страната ни по политически причини и се мести във Франция.

В края на Втората световна война се преселва в Аржентина, а по-късно - в Бразилия, където се жени за Дилма Коимбра Силва, чието първо име носи г-жа Русеф.

Любопитен спомен от нейното детство е запознанството с великата българска поетеса Елисавета Багряна. „Тя ни гостува през 1960 г., когато бе на конгреса на международния ПЕН клуб в Рио де Жанейро. След това Багряна живя цял месец в дома ни в Белу Оризонте“, спомня си бъдещият бразилски политик.

По-късно Багряна ще посвети стихотворението „Шепа сняг" на баща й, твърди изследователят на нейното творчество Йордан Василев.